Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ape Calessinο: Ο μάγκας με το τρίκυκλο!

Ape Calessinο: Ο μάγκας με το τρίκυκλο!

Από ιστορικό εργαλείο επιβίωσης σε σύμβολο lifestyle, το θρυλικό τρίκυκλο της Piaggio δίνει νέα διάσταση στις αστικές μετακινήσεις.


Κείμενο: Τζέην Σαμπανίκου – Φωτογραφίες: Piaggio

Από τα ιστορικά «φουρκόνια» (όπως λέγονταν τα μεταποιημένα τρίκυκλα οχήματα που χρησιμοποιούνταν στην μεταπολεμική Ελλάδα για «μεταφοραί-μετακομίσεις» και θεωρούνται από ορισμένους αναλυτές ως οι βασικοί πυλώνες διάδοσης του μοτοσικλετισμού στη χώρα μας) μέχρι σήμερα, έχει περάσει πολύς καιρός κι έχουν συντελεστεί κοσμογονικές αλλαγές στις μεταφορές.

Παρόμοιας έντασης αλλαγές υφίσταται, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και το καπιταλιστικό οικοδόμημα της Ευρώπης, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια ξεχασμένες τάσεις οικονομικής και ευέλικτης μετακίνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η δυναμική επανεμφάνιση των τρικύκλων, κυρίως στη Ν. Ευρώπη, τόσο για τη μεταφορά αγαθών όσο και προσώπων. Ταυτόχρονα, με την ιδιαίτερη αισθητική τους και την απαράμιλλη πρακτικότητα τους, τα τρίκυκλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα διαφημιστικής επικοινωνίας.

Το πλέον εμβληματικό τρίκυκλο της μοτοσικλετιστικής ιστορίας είναι το Αpe («μέλισσα» στα ιταλικά), γνωστό και ως Vespacar, στο οποίο πιστώνεται γενναίο μερίδιο της ραγδαίας μεταπολεμικής οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας.

Αποτέλεσε τον στυλοβάτη των μικρών επιχειρήσεων που δεν μπορούσαν ούτε να αγοράσουν ούτε να συντηρήσουν φορτηγά ενώ διευκόλυνε αφάνταστα τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων στα στενά δρομάκια των ιταλικών πόλεων.

Τεράστια επιτυχία είχε το Αpe και εκτός Ευρώπης. Τα περίφημα «τουκ-τουκ» της Ασίας είναι ακόμη τα πιο διαδεδομένα μέσα μεταφοράς τουριστών ενώ και στην Αμερική το Ape διέπρεψε ως πολυεργαλείο στη van έκδοσή του στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Μια γελοιογραφία που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Village Voice της Νέας Υόρκης εκείνης της εποχής, απεικόνιζε ένα Ape van ξαπλωμένο στο ψυχοερευνητικό ανάκλιντρο με τη φράση: «Λοιπόν, σας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι άνθρωποι σας εκμεταλλεύονται για δικό τους όφελος…»

To Αpe πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως και κυκλοφόρησε σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές.

To Αpe Calessino (που σημαίνει «σβούρα» στα ιταλικά) είναι η «επιβατική» έκδοση του θρυλικού τρικύκλου η οποία, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1949, έφερε επανάσταση στις μεταφορές προσώπων και χρίστηκε σύμβολο του ιταλικού στιλ.

Στη δεκαετία του 1950, το ApeCalessino έγινε διάσημο με την εμφάνισή του στη ταινία «La Dolce Vita» και συνδέθηκε όχι μόνο με τους αστέρες του κινηματογράφου που περνούσαν τις διακοπές τους στα μεσογειακά θέρετρα αλλά και με την προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τους paparazzi.

Το 2000, το Calessino επαναλανσαρίστηκε ως εμπορικό όχημα ενώ το 2010 παρουσιάστηκε και μια ηλεκτροκίνητη έκδοσή του.

Το Ape Calessino 200 είναι ο πιο πρόσφατος διάδοχος της τρίκυκλης οικογένειας της Piaggio. Διατηρεί έντονα τα ρετρό στοιχεία, μεταφέρει τρία άτομα, βγαίνει σε τρία χρώματα (κόκκινο, άσπρο και μπλε) και δημιουργήθηκε με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά και -κυρίως- το νεανικό κοινό.

Με συμπαγείς διαστάσεις και αδιάβροχες τέντες σε περίπτωση βροχής, η νέα έκδοση του Calessino διαθέτει τέσσερις πόρτες αντί για δύο, τέσσερις ταχύτητες (και όπισθεν) ενώ εφοδιάζεται για πρώτη φορά με τετράχρονο, αερόψυκτο κινητήρα 200 κ.εκ. που αποδίδει 10 ίππους στις 3.750 σ.α.λ. και φτάνει τα 55 χλμ/ώρα τελικής ταχύτητας.

Το όχημα οδηγείται με δίπλωμα αυτοκινήτου (Β’ κατηγορίας), εφ’ όσον αυτό έχει εκδοθεί πριν τις 19 Ιανουαρίου 2013 και με δίπλωμα μοτοσικλέτας (κατηγορίας Α’) από τους οδηγούς που απέκτησαν το δίπλωμα μετά από αυτή την ημερομηνία.

Χρήσιμη λεπτομέρεια: το Ape Calessino 200 διατίθεται προς πώληση στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του δικτύου Επαγγελματικών Οχημάτων του ομίλου Piaggio.

auto.in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024