Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Η ΕΚΤ προσλαμβάνει αμφιλεγόμενη εταιρεία συμβούλων για τον έλεγχο τραπεζών»

Με καχυποψία αντιμετωπίζει ο ιστότοπος euobserver.com την επιλογή από την ΕΚΤ της αμερικανικής Oliver Wyman για να ηγηθεί των stress test των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης. Η ίδια εταιρεία είχε αποφανθεί ότι η Anglo Irish ήταν η καλύτερη τράπεζα του κόσμου, τρία χρόνια πριν απειλήσει την Ιρλανδία με χρεοκοπία, αναφέρει ενδεικτικά. Καταλήγει δε υπονοώντας ότι η επιλογή ίσως έγινε εσκεμμένα ώστε ο έλεγχος να είναι «ανώδυνος, όπως θα ήθελαν οι τράπεζες».

Με καχυποψία αντιμετωπίζει ο ιστότοπος euobserver.com την επιλογή από την ΕΚΤ της αμερικανικής Oliver Wyman για να ηγηθεί της διαδικασίας των λεγόμενων stress test των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης. Η ίδια εταιρεία είχε αποφανθεί ότι η Anglo Irish ήταν η καλύτερη τράπεζα του κόσμου, τρία χρόνια πριν απειλήσει την Ιρλανδία με χρεοκοπία, αναφέρει ενδεικτικά.

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η επιλογή ίσως έγινε εσκεμμένα, ώστε ο έλεγχος των τραπεζών στην πραγματικότητα να είναι «ανώδυνος, όπως θα ήθελαν οι τράπεζες» και η ΕΚΤ, που σε περίπτωση αποκάλυψης μεγάλων ζημιών αδυνατεί να αντιδράσει.

«Η ΕΚΤ προσλαμβάνει αμφιλεγόμενη εταιρεία συμβούλων για τον έλεγχο των τραπεζών» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον ιστότοπο euobserver.com στο οποίο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι προσλαμβάνει την αμερικανική εταιρεία Oliver Wyman για να ηγηθεί της διαδικασίας των λεγόμενων ελέγχων αντοχής των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εν λόγω εταιρεία αποτελεί γνωστό όνομα στο πλαίσιο των πακέτων βοήθειας που έχουν δοθεί στα κράτη της ευρωζώνης, αλλά και της διεξαγωγής των ελέγχων αντοχής στις τράπεζες.

«Το 2006 η εταιρεία είχε αποφανθεί ότι η Τράπεζα Anglo Irish ήταν η καλύτερη τράπεζα του κόσμου. Τρία χρόνια όμως αργότερα, η τράπεζα χρειάστηκε να κρατικοποιηθεί και οδήγησε το ιρλανδικό κράτος κοντά στη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί πακέτο στήριξης» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι πέρυσι η ίδια εταιρεία έπαιξε ρόλο στην αξιολόγηση των αναγκών σχετικά με τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε να παράσχει σε όσους έλαβαν τις αποφάσεις ακριβή στοιχεία σχετικά με το ποσό που είχαν ανάγκη οι τράπεζες.

Τελικά πρότεινε το ποσό των 60 δισ. ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από το χρηματοδοτικό κενό που πράγματι είχαν, σημειώνει ο euobserver.com.

Επιπλέον, η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στην υπόθεση του πακέτου βοήθειας προς την Πορτογαλία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που οδήγησε στην επιλογή της εταιρείας ή στην αμοιβή που αυτή θα λάβει.

Καταλήγοντας ο euobserver.com τονίζει ότι «η επιλογή της θα ενισχύσει τις φήμες ότι ο έλεγχος των τραπεζών στην πραγματικότητα θα είναι ανώδυνος, όπως θα ήθελαν οι τράπεζες. Εάν ο έλεγχος δείξει ότι μία τράπεζα έχει πολλά κόκκινα δάνεια ή υψηλή έκθεση σε κινδύνους, η ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρή δυνατότητα αντίδρασης καθώς το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης είναι πολύ μικρό για να βοηθήσει μεγάλες τράπεζες, όπως είναι για παράδειγμα η Deutche Bank ή η Societe Generale».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024