Παρατεταμένα πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι όπου βρίσκονται πολιορκημένοι ένοπλοι ισλαμιστές, σημάδι πως οι ισχυρότατες δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το κέντρο ξεκίνησαν την επιχείρηση «εκκαθάρισης». Ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται στους 68 και η τύχη των ομήρων είναι προς το παρόν άγνωστη.

Το πρωί της Δευτέρας ωστόσο, μάρτυρες και ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν ότι ακούστηκε παρατεταμένη ανταλλγή πυρών -ένδειξη πως κάποιοι ένοπλοι παρέμεναν εντός του συμπλέγματος του εμπορικού κέντρου. Πάνω από το εμπορικό κέντρο πετούν ελικόπτερα του στρατού.

Η τύχη των ομήρων παραμένει ασαφής σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από τις στρατιωτικές δυνάμεις, σε αντιδιαστολή με την -ούτως ή άλλως, μάλλον θολή- ενημέρωση το πρωί της Δευτέρας πως «οι περισσότεροι» από αυτούς έχουν διασωθεί.

«Ακόμη δεν έχουμε επιβεβαίωση του τι συμβαίνει στο εμπορικό κέντρο» είπε ο συνταγματάρχης Σάιρους Ογκούνα, εκπρόσωπος των κενυατικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο εμπορικό κέντρο επιτέθηκε το Σάββατο ομάδα ενόπλων η οποία, σύμφωνα με τις αναφορές, «ξεχώρισε» τους μουσουλμάνους και τους επέτρεψε να φύγουν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η αλ Σαμπάμπ, εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε ότι η εισβολή στο εμπορικό κέντρο έρχεται ως «αντίποινα» για τις κενυατικές επιχειρήσεις στη Σομαλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press