Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με δηλητήρια από τη Βραζιλία εξόντωνε ο Πινοτσέτ τους αντιπάλους του

Με δηλητήρια από τη Βραζιλία εξόντωνε ο Πινοτσέτ τους αντιπάλους του

Το ότι τα στρατιωτικά καθεστώτα που κυριαρχούσαν στη Νότιο Αμερική τις δεκαετίες του 1970 και 1980  συνεργάζονταν μεταξύ τους, είναι γνωστό. Στο φως της δημοσιότητας όμως ήρθε, ίσως για πρώτη φορά, μια άλλη διάσταση αυτής της «συνεργασίας»: το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας φέρεται να προμήθευε τον Πινοτσέτ με ισχυρότατα δηλητήρια, τα οποία ο χιλιανός χρησιμοποιούσε για να εξοντώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το ότι τα στρατιωτικά καθεστώτα που κυριαρχούσαν στη Νότιο Αμερική τις δεκαετίες του 1970 και 1980 συνεργάζονταν μεταξύ τους, είναι γνωστό.

Στο φως της δημοσιότητας όμως ήρθε, ίσως για πρώτη φορά, μια άλλη διάσταση αυτής της «συνεργασίας»: το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας φέρεται να προμήθευε τον Πινοτσέτ με δηλητήρια, τα οποία ο χιλιανός χρησιμοποιούσε για να εξοντώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Συγκεκριμένα, στη Χιλή έφτανε η λεγόμενη τοξίνη της αλλαντίασης, ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια. Σημειώνεται ότι σε ελάχιστες ποσότητες συναντάται στις ενέσεις botox για την παράλυση των μυών.

Η δικτατορία της Βραζιλίας, όπως είναι γνωστό, στήριξε απόλυτα την ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε από τον Πινοτσέτ, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.

Πρόσφερε δε απλόχερα βοήθεια, τόσο στον οικονομικό όσο και στον διπλωματικό τομέα. Αντίστοιχη βοήθεια βρήκε ο χιλιανός δικτάτορας στη συνέχεια και από τη δικτατορία του Βιντέλα στην Αργεντινή, η οποία ανέτρεψε την κυβέρνηση το 1976.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας O Globo, τα δηλητήρια έφταναν στη Χιλή μέσω ενός Ινστιτούτου Βιομηχημικών Ερευνών, το οποίο χρησιμοποιείτο ως «βιτρίνα».

Η εφημερίδα επικαλείται τα ευρήματα μιας πρώην διευθύντριας του Ινστιτούτου, η οποία ανακάλυψε στα υπόγεια του κτιρίου μεγάλες ποσότητες τους συγκεκριμένου δηλητηρίου, ικανού να εξοντώσει τους μισούς κατοίκους της πρωτεύουσας.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας δηλώνει ότι δεν έχει στην κατοχή του έγγραφα που να αποδεικνύουν τη μεταφορά ουσιών από την Βραζιλία στη Χιλή.

Πάντως, όπως γράφει και ο ισπανικός Τύπος, η CIA από το 1978 είχε στην κατοχή της στοιχεία που βεβαίωναν το ενδιαφέρον του Πινοτσέτ σε ουσίες για την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Περισσότερο φως στη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας της Βραζιλίας ενδέχεται να ρίξει η Επιτροπή Αλήθειας που διόρισε η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, θύμα και η ίδια των δικτατόρων.

Η επίσημη καταγραφή για τα θύματα της δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990) είναι 3.225 νεκροί και πάνω από 37.000 άνθρωποι, οι οποίοι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024