Το σχέδιο για φόρο Τόμπιν «δεν έχει πεθάνει», διαβεβαιώνει ο Σόιμπλε
Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τον οποίο θέλουν να θέσουν σε ισχύ 11 χώρες της ΕΕ, «δεν έχει δεχθεί τελειωτικό χτύπημα», παρά την νομική γνωμοδότηση στην οποία χαρακτηρίζεται παράνομος, δήλωσε ο Β.Σόιμπλε, στο πλαίσιο του Eurogroup. Aκόμη «κι αν η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου έχει δίκιο, δεν πρόκειται για ένα τελειωτικό χτύπημα» στον φόρο αυτόν και «μπορούμε να βρούμε μια λύση», διαβεβαίωσε.
Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τον οποίο θέλουν να θέσουν σε ισχύ 11 χώρες της ΕΕ, «δεν έχει δεχθεί τελειωτικό χτύπημα», παρά την νομική γνωμοδότηση στην οποία χαρακτηρίζεται παράνομος, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Παρασκευή.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο διέρρευσε την Τρίτη, ο φόρος αυτός είναι παράνομος επειδή η επιβολή του θα οδηγούσε σε διακρίσεις εις βάρος των χωρών της ΕΕ που δεν θα μετέχουν στην επιβολή του.
Πρόκειται για μια άποψη, η οποία «σε ένα σημείο διαφέρει από αυτήν της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στο Βίλνιους.
«Όμως ακόμη κι αν η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου έχει δίκιο, δεν πρόκειται για ένα τελειωτικό χτύπημα» στον φόρο αυτόν και «μπορούμε να βρούμε μια λύση», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.
«Πάντοτε λέγαμε ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών υπό την μορφή μιας ενισχυμένης συνεργασίας» μεταξύ 11 κρατών-μελών της ΕΕ από τα 28, «δεν είναι κάτι που θα γίνει εύκολα», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπερασπίζεται την νομιμότητα της πρότασής της για την επιβολή του φόρου αυτού και αμφισβητεί την νομική ανάλυση του Συμβουλίου, ελπίζει επισήμως να τεθεί σε ισχύ ο φόρος αυτός το 2014, «εγώ πάντα έλεγα ότι αυτό δεν θα προχωρήσει τόσο γρήγορα», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ναύπακτος: Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο θάνατος δύο αδελφών από φωτιά – Εμφανίστηκαν πέντε διαθήκες
- Γκύζη: «Δεν άντεχα άλλο αυτό που βίωνα» έγραψε ο 74χρονος που μαχαίρωσε την σύζυγό του αυτοκτόνησε
- Οι μονόκεροι πριν γίνουν μύθος: Μια πολύ αληθινή ιστορία που δεν μας είπε ποτέ κανείς
- Κρίσταλ Πάλας – Τότεναμ 0-1: Πήρε το Λονδρέζικο ντέρμπι με «χρυσό» σκόρερ τον Γκρέι
- Άργος Ορεστικό: Διέρρηξαν το 2ο δημοτικό σχολείο – Σημαντική λεία για τους δράστες
- Τραγωδίες από χιονοστιβάδες στα ελληνικά βουνά – Από τα Βαρδούσια έως τα Λευκά όρη

