Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πυρετός» διαβουλεύσεων στη Δύση για τη Συρία, αυτοσυγκράτηση ζητά η Ρωσία

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στη Δύση για τη Συρία, αυτοσυγκράτηση ζητά η Ρωσία

Την ώρα που αυξάνεται η κινητικότητα σε επίπεδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και μπαίνουν στο τραπέζι σχέδια στρατιωτικής δράσης, η Ρωσία εκφράζει την ανησυχία της για τη στάση της Ουάσινγκτον και καλεί σε αυτοσυγκράτηση. «Ελάχιστες οι αμφιβολίες» για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, λέει ο αμερικανός ΥΠΕΞ. Απορρίπτει εμμέσως άμεση δράση η Γαλλία. Έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό σχηματιστεί κατά της Συρίας δηλώνει η Τουρκία.

Την ώρα που αυξάνεται η κινητικότητα σε επίπεδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και μπαίνουν στο τραπέζι σχέδια στρατιωτικής δράσης, η Ρωσία εκφράζει την ανησυχία της για τη στάση που θα κρατήσει η Ουάσινγκτον και καλεί σε αυτοσυγκράτηση.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να απαντήσουν με στρατιωτικά μέσα στις καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

«Ο υπουργός τόνισε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις από την Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες για την ετοιμότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να γίνει «επέμβαση» στη Συρία έχουν ληφθεί από τη Μόσχα με βαθιά ανησυχία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, τονίζει ότι θα συμμετέχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας, ακόμη και αν δεν επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση για κοινή δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε: «Εμείς πάντα βάζουμε σε προτεραιότητα την από κοινού δράση με τη διεθνή κοινότητα, με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αν μια τέτοια απόφαση δεν προκύψει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα τεθούν επί τάπητος άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Και πρόσθεσε: «Επί του παρόντος 36-37 χώρες συζητούν αυτές τις εναλλακτικές λύσεις. Εάν σχηματιστεί ένας συνασπισμός κατά της Συρίας, η Τουρκία θα λάβει τη θέση της σε αυτό το συνασπισμό».

Ο ίδιος ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία «θα αποτύχει», υπογραμμίζοντας ότι οι ηγέτες της Δύσης δεν θα καταφέρουν να κάνουν τη Συρία «μαριονέτα της Δύσης».

Και το Ιράν, όμως, έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην περάσει αυτή την «κόκκινη γραμμή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι τόνισε ότι διατηρεί «ελάχιστες αμφιβολίες» για τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία.

Ο Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ρωσίας.

«Εάν το συριακό καθεστώς ήθελε να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν έκανε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση αυτή, θα είχε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή και θα είχε επιτρέψει την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πριν από πέντε ημέρες» είπε ο Κέρι.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε το Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεις στο Λευκό Οίκο και επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το βρετανό πρωθυπουργό Ντέηβιντ Κάμερον και με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το θέμα.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraqh ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο ετοιμάζονται για μια κοινή, περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση «εντός των προσεχών ημερών».

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» απορρίπτοντας, ωστόσο, εμμέσως κάθε άμεση δράση από τη Γαλλία.

«Αποδεικνύεται πως, χωρίς αμφιβολία, σίγουρα στην πράξη, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του» συνέχισε ο Ερό.

«Όταν η έρευνα αυτή τελειώσει, αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα μία σταθερή απόφαση, μία σαφή απόφαση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, από την πλευρά του, είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει επωμιστεί τις ευθύνες του για την κρίση στη Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024