Ποτέ ξανά επαναλαμβάνει η Μέρκελ, απορρίπτοντας νέο κούρεμα
Φρένο στη συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους επιχειρεί εκ νέου να βάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενόσω κινείται σε προεκλογική τροχιά, προειδοποιώντας μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Focus ότι θα προκαλούσε «ντόμινο αβεβαιότητας» και θα έπληττε τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη. Όσον αφορά το θέμα νέου πακέτου στήριξης που έφερε στο προσκήνιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι η συζήτηση θα γίνει το 2014.
Φρένο στη συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους επιχειρεί εκ νέου να βάλει η Άνγκελα Μέρκελ ενόσω κινείται σε προεκλογική τροχιά, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε «ντόμινο αβεβαιότητας» και θα έπληττε τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη.
Η νέα παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου έρχεται μέσω συνέντευξής της στο περιοδικό Focus, στο τεύχος που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.
«Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα» αναφέρει η Μέρκελ, προσπαθώντας να θέσει τέλος στη σχετική συζήτηση που συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η οποία θεωρείται ότι πλήττει προεκλογικά τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της οποίας ηγείται.
Η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθεση σε νέο κούρεμα, και προειδοποιεί ότι «πιθανώς θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων όσο αφορά την αβεβαιότητα των επενδυτών με αποτέλεσμα να μηδενίζονταν και πάλι η ετοιμότητα για επενδύσεις των ιδιωτών επενδυτών στην Ευρωζώνη».
Μιλώντας στο Focus, η καγκελάριος της Γερμανίας απέφευγε να εμπλακεί στη συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα στήριξη.
Επισήμανε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το 2014.
«Τότε θα εξετάσουμε τόσο την πορεία του χρέους, όσο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Μέχρι τότε θα πρέπει η χώρα να κάνει ακόμη πολλά και θα πρέπει με συνέπεια να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε η καγκελάριος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε εκ νέου την Κυριακή νέο κούρεμα το ελληνικού χρέους σε συνέντευξη Τύπου με πολίτες, αλλά επανέλαβε πως οι εταίροι της Ελλάδας θα «αποφασίσουν για νέα μέτρα» το 2014, αν παραστεί ανάγκη.
«Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ πιθανό ότι θα γίνει αυτό» είπε.
Από την πλευρά του, ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προειδοποίησε επίσης πως μία δημόσια συζήτηση για ένα δεύτερο «κούρεμα» χρέους είναι επιβλαβής.
«Η επαναλαμβανόμενη συζήτηση αποσπά από αυτό που πρέπει να γίνει για την εδραίωση του προϋπολογισμού και περισσότερη ανάπτυξη με το υπάρχον πρόγραμμα» δήλωσε ο Άσμουσεν στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Welt am Sonntag.
Την όλη συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα άνοιξε δημοσίως την περασμένη Τρίτη ο Σόιμπλε, με την ταυτόχρονη απόρριψη νέου κουρέματος του χρέους.
«Τουλάχιστον ο Σόιμπλε έχει το θάρρος να πει την αλήθεια» τονίζει σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στο Spiegel ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στον γερμανικό λαό.
Στο ίδιο άρθρο ασκεί κριτική a posteriori στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να κάνουν δεκτή το 2001 την Αθήνα στην Ευρωζώνη. «Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν σίγουρα σωστή, η ένταξη της στην ευρωζώνη ήταν όμως σίγουρα λάθος» δηλώνει ο Γκάμπριελ στο άρθρο του, το οποίο επικαλείται η DW.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής: Πραξικοπηματικό «όχι» της πλειοψηφίας για κλήση στην επιτροπή Θεσμών των Δημητριάδη και Ντίλιαν
- HELLENiQ ENERGY: Οι ΑΠΕ ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης και ενεργειακού μετασχηματισμού
- Ιταλία: Το κόμμα της Μελόνι προτείνει την άμεση απέλαση των αλλοδαπών παραβατών
- Φωτιές: Δύο πύρινα μέτωπα σε Λάρισα και Κιλκίς – Σηκώθηκαν εναέρια
- H οφθαλμαπάτη των «αόρατων» παπουτσιών: Ούτε σανδάλια, ούτε μπαλαρίνες – Τι είναι;
- Άργος: Εγκεφαλικά νεκρός ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί – Βίντεο ντοκουμέντο
- Τσουκαλάς: Η Ελλάδα πληρώνει σαν πρωταθλητής στο ΝΑΤΟ, αλλά εκπροσωπείται σαν παρατηρητής – Ανησυχητικές οι εξελίξεις
- Αγγελόπουλοι για Παπανικολάου, Ντόρσεϊ και Γουόκαπ: «Όταν η ομάδα πετυχαίνει θέλουν περισσότερα, όταν ο παίκτης σέρνεται…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442