Μείωση συντάξεων και αύξηση ορίου συνταξιοδότησης εξετάζει η Πορτογαλία
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει από το 2014 ως και κατά 10% το ύψος των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων άνω των 600 ευρώ και να αυξήσει στα 66 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Δημοσίου που η Λισαβώνα δεσμεύθηκε έναντι της τρόικας ώστε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 4,7 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει από το 2014 ως και κατά 10% το ύψος των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων άνω των 600 ευρώ και να αυξήσει στα 66 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Δημοσίου που η Λισαβώνα δεσμεύθηκε έναντι της τρόικας, ώστε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 4,7 δισ. ευρώ.
Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να εξασφαλίσει το μέλλον των συντάξεων και μια «αρχή ισοτιμίας» μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, υποστήριξε ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Χέλντερ Ροζαλίνο.
Οι περικοπές με στόχο τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, οι οποίες θα έχουν αναδρομική ισχύ, θα εξαρτηθούν πάντως από πολλά κριτήρια, κυρίως από την ηλικία, διευκρίνισε.
«Οι περικοπές αυτές θα είναι αναστρέψιμες όταν υπάρξει ένα πλαίσιο ανάπτυξης και εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών», σημείωσε. Αυτό θα γίνει όταν για δύο διαδοχικά χρόνια το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμείνει στο 0,5% του ΑΕΠ, διευκρίνισε.
Η πορτογαλική οικονομία, η οποία έχει μπει στην τρίτη χρονιά ύφεσης, αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 2,3%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις. Η κυβέρνηση προβλέπει μια μικρή ανάκαμψη το 2014, στο 0,6% του ΑΕΠ.
Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικάτων.
«Δεν μπορεί να αλλάζουν οι κανόνες μετά τη χορήγηση της σύνταξης», τόνισε η συνδικαλιστική ομοσπονδία του δημόσιο τομέα FESAP.
Στα τέλη Ιουλίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, από τις 35 στις 40 ώρες εβδομαδιαίως.
Εξάλλου, η κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει από το Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα μειωθεί κατά περίπου 30.000 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος φθάνει τα 700.000 άτομα περίπου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ρωσία: Το Κρεμλίνο αναγγέλλει «τριμερή» συνάντηση με Ουκρανία και ΗΠΑ στα ΗΑΕ
- Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους θα δικαστούν στο Ιράκ ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ρόλου
- Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Άφησαν «φέσι» 260 εκατ. δολαρίων
- Σύνοδος κορυφής – ΕΕ: Οι αποφάσεις για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Γροιλανδία και την Αρκτική
- Ο Τραμπ δηλώνει ότι «μεγάλη δύναμη» του στρατού των ΗΠΑ κινείται προς το Ιράν
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ανάγκη να διατηρηθούν οι ευρωατλαντικές σχέσεις σε «λειτουργικό» επίπεδο