Την επιβολή τέλους στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τις ΑΠΕ προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Την επιβολή τέλους ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί το χρέος του λογαριασμού ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προτείνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), με υπόμνημά της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Την επιβολή τέλους ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί το χρέος του λογαριασμού ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προτείνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), με υπόμνημά της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι το συσσωρευμένο χρέος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και μετά την πρόσφατη αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που ήδη πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος μέσω των λογαριασμών, αναμένεται να διαμορφωθεί στα τέλη του 2014 στα 665 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που αποφάσισε την τελευταία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 60% (μέσος όρος) ή 118% για την οικιακή χρήση, σημείωνε στην απόφασή της ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλούσε όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.
Η εναλλακτική πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την απόσβεση του χρέους είναι να προστεθεί στο δημόσιο χρέος της χώρας, δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τιτλοποίηση του χρέους και κάλυψη των τίτλων που θα εκδοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο λογαριασμός παρουσιάζει λειτουργικό πλεόνασμα με επιβολή μιας μέσης εισφοράς της τάξης του 10% μόνο στα φωτοβολταϊκά (εδάφους και στέγης).
Αναφέρει επίσης ότι η αιολική ενέργεια δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του λογαριασμού, αλλά αντίθετα το επιδοτεί.
«Επομένως, κάθε ιδέα ή σκέψη για διατήρηση ή επέκταση, με οποιοδήποτε τρόπο, της εισφοράς που βαρύνει τα αιολικά πάρκα, στερείται λογικής και πραγματικής οικονομικής βάσης», καταλήγει η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Chris Smalls: «Έλεγα ότι έπρεπε να κάνουμε τον συνδικαλισμό να φαίνεται — και να είναι — κουλ»
- «Κατά Φαντασίαν Ασθενής»: Ξεκίνησε η καλοκαιρινή περιοδεία
- Εργασία: Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση – Οι κορυφαίες θέσεις
- Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων
- Λούβρο: «Ο εγκέφαλος της ληστείας πίστευε ότι μπορούσαμε να κλέψουμε περισσότερα», λένε οι δύο ύποπτοι
- Στο κόκκινο η ένταση με εκατέρωθεν επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν – «Τα Στενά του Ορμούζ, όχι τα πυρηνικά το μεγάλο αγκάθι»
- Όταν η yoga και η φύση γίνονται ένα
- Οι περιοχές με τα πιο ακριβά ενοίκια στην Αττική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442