Τη Δευτέρα η έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Κομισιόν, ενώ σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς θα δώσει μία πρώτη εικόνα. Στην έκθεση αναμένεται να γίνεται αναφορά στην άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων, στην μετάθεση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών το 2016, στους νέους στόχους για τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και στο χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014- 2015.
Μετά την ψήφιση και της τελευταίας προαπαιτούμενης δράσης, η οποία καθυστερεί και την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Η έκθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να παρουσιαστεί χθες, Πέμπτη, ωστόσο η δημοσιοποίησή της μετατέθηκε για μετά την ψήφιση του τελευταίου προαπαιτούμενου. Αναλυτικά, θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και όχι σήμερα.
Το πρωί της Παρασκευής έγινε τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup για να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς τη χώρα μας.
Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group, ο
εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματθίας Μόρς, θα δώσει
το τεχνικό «briefing», στις Βρυξέλλες, το οποίο ήταν προγραμματισμένο
για την Πέμπτη.
Στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να γίνεται αναφορά στην άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων, στην μετάθεση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών το 2016, στους νέους στόχους για τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και στο χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014- 2015.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, την ανάγκη περαιτέρω προόδου όσον αφορά στην μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, την ανάγκη εξασφάλισης ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού τομέα, την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, καθώς και την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.
Στην έκθεση αναμένεται να τονίζεται πως οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος. Θα υπογραμμίζεται, πάντως, πως η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, με υψηλά ποσοστά ανεργίας που συνεπάγονται εξαιρετικά μεγάλο κοινωνικό κόστος.
Για την εγχώρια ζήτηση θα αναφέρεται πως εξακολουθεί να είναι αδύναμη, ενώ θα σημειώνεται πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι εξαγωγές έχουν αρχίσει να συμβάλλουν περισσότερο στην εξωτερική προσαρμογή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Μπανγκλαντές υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την απόκτηση Eurofighter από την Ιταλία
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι