Ο ζεστός καιρός δεν σχετίζεται με καρδιακά γεννητικά ελλείμματα, αν και οι ασυνήθιστα ζεστές ημέρες του χειμώνα μπορεί να συνδέονται με σπάνια καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Ο ζεστός καιρός δεν σχετίζεται με καρδιακά γεννητικά ελλείμματα, αν και οι ασυνήθιστα ζεστές ημέρες του χειμώνα μπορεί να συνδέονται με σπάνια καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χάιφα εξηγούν ότι μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα έχουν εντοπίσει σχέση μεταξύ της ζέστης κατά την εγκυμοσύνη και νεογνών με δομικά προβλήματα στην καρδιά. Μελέτη που έγινε σε ανθρώπους, το 2012, δεν κατάφερε να εντοπίσει ανάλογο συσχετισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κάποια καρδιακά προβλήματα αυτοθεραπεύονται σταδιακά, ενώ άλλα χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση και ενδεχομένως με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσουν και αναπηρία. Η μητρική λοίμωξη από συγκεκριμένους ιούς, η κατάχρηση ουσιών και ο διαβήτης επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια των καρδιακών γεννητικών ελλειμμάτων είναι άγνωστα.

Οι ισραηλινοί ερευνητές μελέτησαν 1.600 περιπτώσεις καρδιακών γεννητικών ελλειμμάτων που αφορούσαν 135.000 βρέφη που είχαν γεννηθεί το διάστημα 2000-2006. Μελέτησαν επίσης τα μετεωρολογικά αρχεία της περιόδου για την περιοχή του Τελ Αβίβ, όπου ζούσαν οι μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν επίσης τη μέση εξωτερική θερμοκρασία και τα ακραία θερμικά περιστατικά κατά τη διάρκεια της τρίτης έως και ένατης εβδομάδας κύησης, δηλαδή όταν αναπτύσσεται η καρδιά του εμβρύου και αρχίζει να χτυπά.

Τελικά, δεν προέκυψε σχέση μεταξύ εξωτερικής θερμοκρασίας και καρδιακών ελλειμμάτων. Όταν οι επιστήμονες εστίασαν σε κάθε εποχή ξεχωριστά, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μικρή αύξηση του κίνδυνου πολλαπλών καρδιακών ελλειμμάτων στα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στο Τελ Αβιβ η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα κυμαίνεται στους 15 βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι στους 30. Όταν η θερμοκρασία τον χειμώνα έφτανε σε καλοκαιρινά επίπεδα, τα έμβρυα που βρίσκονται μεταξύ τρίτης και όγδοης εβδομάδας είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν με πολλαπλά καρδιακά προβλήματα.

Αλλά το καλοκαίρι, το ποσοστό των πολλαπλών καρδιακών ελλειμμάτων ήταν σχεδόν ίδιο με αυτό καταγράφεται συνήθως.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr