Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η Ιταλία αποδέσμευσε 15,7 δισ. ευρώ για εξόφληση χρεών προς ιδιώτες

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποδέσμευσε 15,7 δισ. ευρώ που οφειλόταν σε επιχειρήσεις, από το σύνολο των 20 δισ. που έχει εξαγγείλει ότι πρόκειται να διαθέσει μέσα στη χρονιά για την εξόφληση καθυστερούμενων βεβαιωμένων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Για απτή προσπάθεια της κυβέρνησης «να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων» μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Φ.Σακομάνι.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποδέσμευσε 15,7 δισ. ευρώ που οφειλόταν σε επιχειρήσεις, από το σύνολο των 20 δισ. που έχει εξαγγείλει ότι πρόκειται να διαθέσει μέσα στη χρονιά για την εξόφληση καθυστερούμενων βεβαιωμένων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Η επόμενη εκταμίευση κεφαλαίων για την εξόφληση των βεβαιωμένων οφειλών «μπορεί να αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Φαμπρίτσιο Σακομάνι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι επρόκειτο να διαθέσει ποσό 40 δισ. ευρώ για να εξοφληθούν οφειλές της δημόσιας διοίκησης προς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε δύο ισόποσες δόσεις, το 2013 και το 2014.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αυξήσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αλλά ο Σακομάνι παρουσίασε την εξόφληση των χρεών αυτών ως απτή προσπάθεια της κυβέρνησης «να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου τα τελευταία χρόνια έχουν προσλάβει «σημαντικές διαστάσεις», αλλά η δυνατότητα εξόφλησής τους «περιορίζεται», ιδιαίτερα λόγω της υποχρέωσης της κυβέρνησης της χώρας να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ όσον αφορά το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, είχε επισημάνει τον Μάρτιο η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο CGIA της Μέστρε, το σύνολο των οφειλομένων προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα από το κράτος ανέρχεται σε περίπου 120 δισ. ευρώ, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των λουκέτων.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις που κηρύσσουν πτώχευση στην Ιταλία οδηγούνται σε αυτό το σημείο λόγω της καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών του κράτους απέναντί τους, λέει το Επιμελητήριο.

Την εξόφληση των οφειλών αυτών ζητούσε μετ’ επιτάσεως και μια από τις σημαντικότερες ενώσεις των εργοδοτών της Ιταλίας, η ένωση βιομηχάνων Confindustria.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024