Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεδριάζουν οι Παλαιστίνιοι για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

Συνεδριάζουν οι Παλαιστίνιοι για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

Επί της πρότασης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ χωρίς την πλήρη διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας ψηφίζουν τα παλαιστινιακά όργανα. Ο Κέρι που βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας, αναμένει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης αυτής για να αποφασίσει για τη συνέχιση του ταξιδιού του.

Επί της πρότασης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ χωρίς την πλήρη διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας ψηφίζουν τα παλαιστινιακά όργανα.

Συγκεκριμένα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή διοίκηση, για να εξετάσει τις τελευταίες προτάσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Η Φατάχ, το κίνημα από το οποίο προέρχεται ο Αμπάς καλέσε τον Κέρι να μεταβάλει την πρόταση που διατύπωσε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αξιώνοντας πρωτίστως να γίνει σαφής αναφορά στα σύνορα του 1967. «Επί του παρόντος οι ιδέες που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι δεν ενθαρρύνουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων» τόνισε υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Φατάχ.

Λίγο νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δια του εκπροσώπου του Μαρκ Ρεγκέβ, διέψευσε δήλωση ισραηλινού αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ συμφωνεί να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους αποδεχόμενο τα σύνορα του μελλοντικού τους κράτος να είναι αυτά που ίσχυαν πριν από το 1967, ενώ συμφώνησε στις ανταλλαγές εδαφών.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρόεδρος, Σιμόν Πέρες ζήτησε από την ΕΕ την ανάκληση των νέων κανονισμών της για τη συνεργασία της με το Ισραήλ, ώστε να μη διακυβευτούν οι αμερικανικές προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.

«Καλώ τους φίλους μς στην Ευρώπη μην αρχίζετε μία διαδικασία ανεύθυνων κυρώσεων που θα τορπιλίσουν τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις».

Οι κατευθυντήριες γραμμές που υιοθέτησε τον Ιούνιο η ΕΕ και αναμένεται να δημοσιευθούν επισήμως αύριο, Παρασκευή, ορίζουν ότι από το 2014, όλες οι συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της ΕΕ θα πρέπει να δηλώνουν σαφώς ότι δεν εφαρμόζονται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ από το 1967 εδάφη, αποκλείοντας συνεπώς τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την Λωρίδα της Γάζας και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Την ίδια ώρα η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι Μπενιαμίν Νετανιάχου, Σιμόν Πέρες και Τζον Κέρι επικοινώνησαν το βράδυ της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τους «διαβεβαίωσε πως αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ δεν συνιστούν αλλαγή της θέσης της ΕΕ», υπενθυμίζοντας ότι αυτές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Εν αναμονή της απόφασης ο Τζον Κέρι

Ο Κέρι που βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας, αναμένει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης αυτής για να αποφασίσει για τη συνέχιση του ταξιδιού του.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα παρατείνει την επίσκεψή του «έως αργά απόψε στο Αμάν», περισσότερο χρόνο από τον ήδη προγραμματισμένο, μετά τις θετικές ενδείξεις που διαφαίνονται στις προσπάθειές του για την επανάληψη των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Ο Κέρι θα αναχωρούσε νωρίς σήμερα από το Αμάν.

Ο Κέρι ο οποίος πραγματοποιεί το έκτο ταξίδι του στην περιοχή από τον Φεβρουάριο που ανέλαβε τα καθήκοντα του, δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών μειώνονται, ύστερα από τις συναντήσεις του την Τρίτη και την Τετάρτη με τον πρόεδρο Αμπάς.

Η πρόταση του αμερικανού ΥΠΕΞ

«Η πιο σημαντική πρόταση του σχεδίου του Κέρι είναι μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς διακοπή ή πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας» διευκρίνισε ο αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Το σχέδιο περιλαμβάνει το δικαίωμα για κάθε πλευρά να διατηρεί επιφυλάξεις επί ορισμένων θεμάτων στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

«Όσον αφορά τη διευθέτηση, υπάρχει μια νέα έκφραση, αυτή της «επιφύλαξης» όσον αφορά στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, εκτός των τριών συγκροτημάτων των εβραϊκών οικισμών Αριέλ, Γκους Ετζιόν και Μααλέ Αντουμίμ, καθώς και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ» διευκρίνισε.

«Οι Παλαιστίνιοι προτείνουν να συνεχίσουν να στρέφονται προς τους διεθνείς οργανισμούς για την ένταξή τους σε αυτούς αν συνεχιστεί η εποικιστική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης» για την προστασία των πολιτών, που απαγορεύει ρητώς την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα εδάφη, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, αποφάσισε να προχωρήσει στην μερική άρση περιορισμών που εφαρμόζει για την κυκλοφορία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, προκειμένου να ενθαρρύνει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Ύστερα από μια αποτίμηση της κατάστασης ασφαλείας, δύο λεωφόροι στα Εδάφη αναμένεται να ανοίξουν σύντομα για την κυκλοφορία των Παλαιστινίων, μια βορείως της Ραμάλας και μια κοντά στο Μπέιτ Χαγκάι, έναν εβραϊκό οικισμό κοντά στη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Όχθη» σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

«Στο πλαίσιο της έναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί να υπάρξουν μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός περιφερειακής Ανάπτυξης Σιλβάν Σαλόμ. Ωστόσο, το γραφείο του εκπροσώπου του στρατού διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους μουσουλμάνους με την ευκαιρία του Ραμαζανιού και όχι για ένα μέτρο για να ευνοηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024