Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλείνουν πλέον τα κρατικά ταμεία για τις προβληματικές τράπεζες, λέει ο Χ.Αλμούνια

Κλείνουν πλέον τα κρατικά ταμεία για τις προβληματικές τράπεζες, λέει ο Χ.Αλμούνια

Οι τράπεζες της ΕΕ, οι οποίες δεν θα περάσουν τους επόμενους ελέγχους αντοχής (stress test) και χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα, διεμήνυσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια. «Αν υπάρχουν τράπεζες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία πρέπει να εκκαθαρίζονται, και μάλιστα ακριβώς όπως ορίζουν οι νέοι κανονισμοί», επισήμανε.

Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες δεν θα περάσουν τους επόμενους ελέγχους αντοχής (stress test) και χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα, διεμήνυσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

«Δεν θα είναι δυνατόν [οι τράπεζες που θα αποτύχουν στους ελέγχους αντοχής] να προσφύγουν ξανά σε δημόσια χρηματοδότηση», είπε ο Αλμούνια στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα VDI nachrichten.

«Αν υπάρχουν τράπεζες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία πρέπει να εκκαθαρίζονται, και μάλιστα ακριβώς όπως ορίζουν οι νέοι κανονισμοί», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Μεταβάλλοντας την πολιτική που ίσχυε ως πρότινος, οι ηγέτες της ΕΕ αναθεώρησαν τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τις προβληματικές τράπεζες, μεταθέτοντας το βάρος της εξυγίανσης ή της εκκαθάρισής τους στους μετόχους τους, στους επενδυτές και εν τέλει στους ανασφάλιστους καταθέτες τους.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ετοιμάζεται για νέο κύκλο ελέγχων αντοχής το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ο οποίος θα εξετάσει κυρίως εάν και κατά πόσον οι τράπεζες στην ΕΕ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οικονομικά και πιστωτικά σοκ και να εφαρμόσουν τη λεγόμενη συμφωνία «Βασιλεία 3», που προϋποθέτει να διαθέτουν καλύτερης ποιότητας ίδια κεφάλαια και μεγαλύτερα αποθεματικά.

Το 2011 η Αρχή είχε απαιτήσει από τον τραπεζικό τομέα να έχει αναχρηματοδοτηθεί με 106 δισ. ευρώ ως τα μέσα του 2012. Αναλυτές και σχολιαστές είχαν επισημάνει τότε ότι το ποσό αυτό ήταν ανεπαρκές.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα και άρα πρέπει να καλωσορίσουμε τους ελέγχους αντοχής», δήλωσε ο Αλμούνια στην εφημερίδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024