
Αναβλήθηκε η επιβολή φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές
Αναβλήθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 η επιβολή φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ ο φόρος επί των πωλήσεων μετοχών διατηρήθηκε στο 0,20%. Το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε χθες το βράδυ από το πολυνομοσχέδιο τις σχετικές διατάξεις ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις των φορέων της αγοράς.
Αναβλήθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 η επιβολή φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ ο φόρος επί των πωλήσεων μετοχών διατηρήθηκε στο 0,20%.
Το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε χθες το βράδυ από το πολυνομοσχέδιο τις σχετικές διατάξεις ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις των φορέων της αγοράς.
Σημειώνεται ότι το διάστημα από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τις αρχές Ιουλίου το σύνολο των φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο, ΣΜΕΧΑ, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών) ανέλαβαν πρωτοβουλία να διερευνήσουν αν και πως εφαρμόζεται ο φόρος υπεραξίας στις άλλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στην Ernst & Young.
Με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα της έρευνας και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τη φορολογική πολιτική για τις κεφαλαιαγορές, διαμορφώθηκε και στάλθηκε στο υπουργείο πρόταση που περιλάμβανε την κατάργηση του φόρου υπεραξίας με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού επί του φόρου συναλλαγών.
Ωστόσο, η αρμόδια φοροτεχνική επιτροπή του υπουργείου επέλεξε από το σύνολο της πρότασής, μόνο το ένα σκέλος της, ήτοι την αύξηση του φόρου συναλλαγών, επιλογή που κατά την εκτίμησή τους θα απέφερε επιπλέον έσοδα στο κράτος 32 εκατ. ευρώ μέσα στη διετία 2013-2013.
Πάντως, η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών και η επιβολή φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές μετατέθηκαν για αργότερα και έτσι δίνεται χρόνος στους φορείς της κεφαλαιαγοράς να μεταπείσουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έκτακτο επίδομα παιδιού: Δεύτερος κύκλος πληρωμών τον Αύγουστο
- Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με drone σε πολυκατοικία – Αναφορές για πιθανά θύματα
- Συνταγή: Μακαρόνια με κοκκινιστά κεφτεδάκια
- Η SpaceX έχασε 1,2 τρισ. κεφαλαιοποίηση σε ένα μήνα – Γερό «ξεπούλημα» στις μετοχές Τεχνητής Νοημοσύνης
- Ηπατίτιδα: Πλήρης έλεγχος ή και θεραπεία σε μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις
- Πώς τα δάση της Γαλλίας και της Ισπανίας μετατράπηκαν σε «προσάναμμα» – Οι άνεμοι και η «τέλεια καταιγίδα»
- Το γυάλινο μπολ που εξηγεί γιατί τα drones της Τεχεράνης επιβιώνουν των βομβαρδισμών
- Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε 13 περιοχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/kristijan-arsov-viAo6P8yqHI-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442