Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας από την Standard & Poor's

Προς αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας από την Standard & Poor’s

Ο οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε σε θετική από σταθερή την «προοπτική» του αξιόχρεου της Ιρλανδίας ΒΒΒ+, αναφέροντας ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τους στόχους της για τη μείωση του δημόσιου χρέους, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει. Αυτή η κίνηση σημαίνει ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας την επόμενη διετία. Η S&P επιβεβαίωσε επίσης το αξιόχρεο της Γερμανίας «ΑΑΑ» με σταθερή προοπτική.

Ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε σε θετική από σταθερή την «προοπτική» του αξιόχρεου της Ιρλανδίας ΒΒΒ+, αναφέροντας ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τους στόχους της για τη μείωση του δημόσιου χρέους, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει.

Αυτή η κίνηση σημαίνει ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας την επόμενη διετία.

«Η Ιρλανδία μπορεί να υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να μειώσει το δημόσιο χρέος της ταχύτερα απ’ ότι περιμένουμε τώρα. Η ανάκαμψη της οικονομίας της είναι σε κίνηση», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Ο S&P επιβεβαίωσε επίσης το αξιόχρεο της Γερμανίας «ΑΑΑ» με σταθερή προοπτική.

Αυτή η αξιολόγηση και η άποψη του οίκου για την Ιρλανδία είναι σε αντίθεση με την απόφασή του να υποβαθμίσει στις αρχές της εβδομάδας το αξιόχρεο της Ιταλίας σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ+», με αρνητική προοπτική, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης στη χώρα.

Για τη Γερμανία, ο S&P προβλέπει ότι η οικονομία της θα διατηρήσει «σταθερή» ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

«Η σταθερή προοπτική όσον αφορά το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο που δίνουμε στη Γερμανία αντανακλά την προσδοκία μας ότι τα δημόσια οικονομικά της θα συνεχίσουν να ανθίστανται σε πιθανά χρηματοπιστωτικά και οικονομικά σοκ και ότι θα διατηρηθεί η συναίνεση που υπάρχει στη χώρα υπέρ των συνετών οικονομικών πολιτικών», αναφέρει η S&P.

Ο οίκος δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας θα κορυφωθεί εφέτος στο 122% του ΑΕΠ και θα μειωθεί το 2016 στο 112% του ΑΕΠ, ενώ πρόσθεσε ότι η «ισχυρή συναίνεση» μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας για τη δημοσιονομική προσαρμογή «στηρίζει την πολιτική και θεσμική αποτελεσματικότητα της Ιρλανδίας».

Αν και η οικονομία ανακάμπτει, η S&P σημείωσε ότι η εξασθενημένη ζήτηση από το εξωτερικό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα είναι βραδεία φέτος και τον επόμενο χρόνο και ότι οι κίνδυνοι παραμένουν όσον αφορά τις προοπτικές.

Οι τράπεζες έχουν ακόμη «πολύ υψηλά επίπεδα» μη εξυπηρετούμενων δανείων και η πρόσβαση της χώρας σε εξωτερική χρηματοδότηση είναι «εύθραυστη», υπογραμμίζεται.

Η απόδοση των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,897% σήμερα, υψηλότερα μεν από το χαμηλό 3,41% που είχε φθάσει το Μάιο, αλλά πολύ χαμηλότερα από το 14,219% το 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024