Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου
Τα άτομα που κάνουν διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη ή καρδιακή νόσο, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Spotlight
-
Φόβος και τρόμος είναι τα βεγγαλικά για πολλούς σκύλους – Συμβουλές για να τους κάνετε να νιώσουν καλύτερα
-
Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο - Σε σοκ οι γονείς του θύματος
-
Η φυσική μπορεί να σου δώσει τη νίκη στο τσούγκρισμα των αυγών
-
Ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέχει σε διάδρομο «επειδή ήταν χοντρός» - 12 ημέρες μετά το παιδί πεθαίνει
Η ανάλυση διενεργήθηκε για λογαριασμό της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής από επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Λου Κι.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 28 μελέτες που είχαν εστιάσει στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σε άτομα που έτρωγαν διαφορετικές ποσότητες δημητριακά ολικής άλεσης και από 33 μελέτες για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 19 για την παχυσαρκία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν τις περισσότερες φυτικές ίνες μέσω δημητριακών ολικής άλεσης είχαν 18%-40% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Ομοίως τα άτομα με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από δημητριακά είχαν 22%-43% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 14%-26% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Επίσης η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες σχετίστηκε με χαμηλότερο σωματικό βάρος, αφού σε δύο μελέτες διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τα περισσότερα δημητριακά είχαν χάσει περίπου ένα κιλό.
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις