Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται ο πρόεδρος της Βουλγαρίας

Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται ο πρόεδρος της Βουλγαρίας

Με τη θέση του αντιπολιτευόμενου GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ για πρόωρες εκλογές σαν μέσο για να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση ταυτίστηκε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση ανέφερε ότι βρήκε σχεδόν άδεια ταμεία, εξαιτίας της πολιτικής Μπορίσοφ.

Με τη θέση του αντιπολιτευόμενου GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ για πρόωρες εκλογές σαν μέσο για να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση ταυτίστηκε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση ανέφερε ότι βρήκε σχεδόν άδεια ταμεία, εξαιτίας της πολιτικής Μπορίσοφ.

Ο Πλέβνελιεφ υπενθύμισε, ότι «το αξίωμά του συμβολίζει και ενσαρκώνει την ενότητα του έθνους» και υποστήριξε ότι «δεν παίρνει το μέρος κανενός κόμματος», για να αναγγείλει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για «διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης».

Όπως είπε ακόμη, οι ιδέες του ίδιου συμπίπτουν απόλυτα με τις πολιτικές προτεραιότητες του GERB για νέες εκλογές, στις οποίες «δεν βλέπει τίποτε το κακό, αρκεί να είναι έντιμες και να δώσουν λύσεις στην πολιτική κρίση»,.

Συμφωνεί ακόμη με τις απόψεις του για «εκσυγχρονισμό το ταχύτερο δυνατόν» του Εκλογικού Κώδικα (που θεωρούνταν στα μέτρα του GERB) και όχι για κατάρτιση καινούργιου εκλογικού νόμου, όπως προτείνουν τα κόμματα της συμπολίτευσης.

Ακόμη ο πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες επί 22 μέρες διαδηλώσεις στη Σόφια, τις οποίες προσπάθησε να ταυτίσει με τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών που εξανάγκασαν σε παραίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο την κυβέρνηση του Μπορίσοφ στην οποία ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ διατέλεσε υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης προτού εκλεγεί πρόεδρος.

Αφορμή των διαδηλώσεων είναι ο διορισμός επιχειρηματία των ΜΜΕ ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Αν και η απόφαση ακυρώθηκε και η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη, προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν μπορεί να συγκαλέσει ο ίδιος εκλογές.

Άδεια ταμεία λέει ότι βρήκε η νέα κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Μπορίσοφ επιδείνωσε σημαντικά τα δημοσιονομικά της Βουλγαρίας και συσσώρευσε υψηλά χρέη και ελλείμματα, είπε ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, σε μια δραματικών τόνων ομιλία στη Βουλή της χώρας.

Κατά τον πρωθυπουργό, τα οικονομικά του Δημοσίου επιδεινώθηκαν κατά οχτώ δισεκατομμύρια λέβα (περίπου τέσσερα δισ. ευρώ), το απόθεμα του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά τέσσερα δισ. λέβα, ενώ οι κυβερνητικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν από δέκα δίσ. το 2009 στα 14 δισ. λεβα.

Ακόμη, πρόσθεσε, δώδεκα δημόσιες επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει χρέη πέντε δισ. λέβα, από τα οποία τα 4,5 δισ. λέβα ανήκουν σε οχτώ εταιρίες του ενεργειακού τομέα με τις επακόλουθες δυσάρεστες, αλλά αναπόφευκτες συνέπειες για το Δημόσιο και για όλους τους καταναλωτές.

Επιπλέον, κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση ότι έχει αδειάσει τα κρατικά ταμεία, στερώντας τους διάδοχους του και από το στοιχειώδες απόθεμα για απρόβλεπτα και επιχειρησιακά έξοδα φέτος.

Πέρα από αυτό, κατά τον Ορεσάρσκι, η κυβέρνηση Μπορίσοφ κληροδότησε στη νέα κυβέρνηση και την εξυπηρέτηση του ληξιπρόθεσμου ομολογιακού δανείου που πήρε τον Ιανουάριο. Η προθεσμία εξόφλησης των 800 εκατομμυρίων λέβα, με τα οποία η κυβέρνηση του Μπορίσοφ έκλεισε την τρύπα στον προϋπολογισμό της λήγει τον Αύγουστο. Η χώρα έχει ακόμη μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της τάξης των τριών δισ. λέβα για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Σε όλα αυτά βάσισε ο βούλγαρος πρωθυπουργός την πρόταση αναθεώρησης και αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού, την οποία θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

«Φυσικά, μπορούμε να μην προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο. Αυτό θα σημαίνει, ωστόσο, ότι θα αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας για γρήγορη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου να αναβάλουμε για τις καλένδες τα άλλα προγραμματικά μέτρα σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας. Δηλαδή, να συνεχίσουμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024