Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του κρατούμενου Κώστα Σακκά, ο οποίος σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουλίου συμπληρώνει ένα μήνα απεργία πείνας. Ο Κώστας Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και είναι προφυλακισμένος ήδη για 30 μήνες χωρίς να έχει γίνει η δίκη του -έχοντας συμπληρώσει το ανώτατο νόμιμο όριο προφυλάκισης.

Οι 30 μήνες προφυλάκισής του συμπληρώθηκαν στις 4 Ιουνίου, ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την χρονική επέκταση της προφυλάκισής του κατά 6 μήνες.

Οι συνήγοροι και οι γιατροί που τον παρακολουθούν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ανησυχούν για την υγεία του, καθώς έχει χάσει 13 κιλά και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από ανακοπή καρδιάς ή ανεπανόρθωτη βλάβη σε ζωτικά του όργανα.

Οι συνήγοροι του Κ.Σακκά έχουν υποβάλει νέο αίτημα αποφυλάκισής του και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Την Τετάρτη, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου για την περίπτωση του Κ.Σακκά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιδείξει τη δέουσα προσοχή».

Σε ανακοίνωση για το θέμα της προφυλάκισης του Κ.Σακκά, ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης καταδίκασε την παραβίαση των ανώτατων ορίων προσωρινής κράτησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, κάνοντας αναφορά στο άρθρο 6 παρ. 4 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 288 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πρόκειται για ευθεία παραβίαση της θεμελιώδους αρχής του τεκμηρίου αθωότητας, σημειώνει ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης και καλεί την αρμόδια εισαγγελική και δικαστική αρχή να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, θέτοντας τέρμα στην προσωρινή κράτησή του Κ.Σακκά.

Την Παρασκευή, στις 18:00, προγραμματίζεται μηχανοκίνητη πορεία από τα Προπύλαια προς το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον κρατούμενο Κ.Σακκά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ