Τα άτομα που αναφέρουν ότι τρώνε κυρίως κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας πριν διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι πιθανότερο να αποβιώσουν κατά την διάρκεια των επόμενων οκτώ ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Ενώ η νέα μελέτη δεν μπορεί να τεκμηριώσει ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος (μοσχάρι, λουκάνικα κ.α.) προκαλεί θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα κρέατα σχετίζονται γενικότερα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι επιστημονικές αποδείξεις για το πώς η διατροφή του ανθρώπου μετά την διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου επηρεάζει την πιθανότητα επιβίωσής του.

Η Δρ Μάρτζορι Μακ Κάλικ από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν 184.000 αμερικανούς χωρίς καρκίνο το διάστημα 1992-93, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα έδιναν πληροφορίες για την διατροφή τους.

Αφού εξαιρέθηκαν τα άτομα που είχαν μεταξύ άλλων πολλαπλές μορφές καρκίνου, ελλιπείς πληροφορίες και ανεπιβεβαίωτες διαγνώσεις, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 2.315 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού από την αρχή της μελέτης με και τις 30 Ιουνίου 2009.

Συνολικά, 966 άτομα είχαν πεθάνει από την αρχή της μελέτης μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν συσχετισμό μεταξύ του πόσο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας έτρωγε ένα άτομο μετά τη διάγνωση και του κινδύνου θανάτου, αλλά η ποσότητα που έτρωγε ο ασθενής πριν τη διάγνωση συσχετίστηκε με τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Το 43% των 580 ατόμων που έτρωγαν περίπου δέκα μερίδες κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος ανά εβδομάδα στην αρχή της μελέτης απεβίωσε κατά την διάρκεια της μελέτης. Το ποσοστό ήταν 37% μεταξύ των 576 ατόμων που έτρωγαν περίπου δύο μερίδες την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα άτομα που διαρκώς έτρωγαν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας πριν και μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με όσους έτρωγαν μικρότερες ποσότητες πριν και μετά τη διάγνωση.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η σχέση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος και καρκίνου του παχέος εντέρου πηγάζει από τα συντηρητικά συστατικά που περιέχουν αυτά τα κρέατα.

Συμβουλεύουν λοιπόν να περιορίζουμε την κατανάλωση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σε τρεις με τέσσερις ανά εβδομάδα.

health.in.gr