Οι κινέζοι πρέπει -διά νόμου- «να βλέπουν συχνά» τους γέρους γονείς τους
Με πρόστιμα ακόμη και με φυλάκιση απειλούνται κινέζοι που δεν επισκέπτονται συχνά τους ηλικιωμένους γονείς τους, σύμφωνα με νόμο που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα. Οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής και εργασίας για πολλούς νέους κινέζους έχουν αφήσει παραμελημένους εκατομμύρια ηλικιωμένους, τους οποίους δεν προλαβαίνουν να δουν τα παιδιά τους.
Με πρόστιμα ακόμη και με φυλάκιση απειλούνται κινέζοι που δεν επισκέπτονται συχνά τους ηλικιωμένους γονείς τους, σύμφωνα με νόμο που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με Νόμο για τα Δικαιώματα των Ηλικιωμένων, τα ενήλικα παιδιά πρέπει να φροντίζουν τις πνευματικές ανάγκες των γονέων τους και μην εγκαταλείπουν ή αποφεύγουν τους ηλικιωμένους.
Πάντως δεν γίνονται συστάσεις για το πόσο συχνές πρέπει να είναι οι επισκέψεις. Ο νόμος λέει απλώς «συχνά».
Παρά τις μάλλον καλές προθέσεις που έχει ο νομοθέτης, η προσπάθεια αντιμετωπίζεται με ειρωνεία από πολλούς κινέζους, που αναρωτιούνται στα κοινωνικά δίκτυα πώς θα εφαρμοστεί.
Κινέζος δικηγόρος υποστηρίζει από την πλευρά του μιλώντας στο BBC ότι η εφαρμογή είναι δύσκολη, αλλά όχι απίθανη. Αν η περίπτωση παραμέλησης φτάσει σε δικαστήριο και αν δεν υπάρξει διακανονισμός, ο δικαστής μπορεί πλέον να ζητήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεων.
Οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής και εργασίας για πολλούς νέους κινέζους έχουν αφήσει παραμελημένους εκατομμύρια ηλικιωμένους, τους οποίους δεν προλαβαίνουν να δουν τα παιδιά τους.
Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στο μέλλον: Το 2010 οι άνω των 60 ετών ήταν 178 εκατομμύρια και το 2030 θα έχουν διπλασιαστεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ερντογάν, η απόπειρα πραξικοπήματος και η «Νέα Τουρκία»
- Αποσύρεται από την υπόθεση του Τολιόπουλου ο ΠΑΟΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιάννης Αμανατίδης νέος γραμματέας της Κ.Ο. – Θα στείλει επιστολή για επιστροφή Πολάκη – Το Σάββατο η εκλογή προέδρου
- Κιλκίς: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Πολύκαστρο – Σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη
- Ιράν: Νέο κύμα αμερικανικών πληγμάτων – «Το Ορμούζ παραμένει κλειστό»
- Οι «Τρωάδες» στην Επίδαυρο εγκαινιάζουν μια νέα εποχή προσβασιμότητας στον πολιτισμό
- Το Ισραήλ σκοτώνει ακόμα 4 αμάχους στη Γάζα – Ανάμεσα τους και ένα παιδί και οι γονείς του
- Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που αντιδρούν στον ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα στα καύσιμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)














![Παιδιά έκαναν τσουλήθρα σε Ferrari 500.000 ευρώ – H αντίδραση του ιδιοκτήτη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-51-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442