Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις δημοφιλείς δίαιτες στο «μικροσκόπιο»: Πραγματοποιούν όσα υπόσχονται;

Τρεις δημοφιλείς δίαιτες στο «μικροσκόπιο»: Πραγματοποιούν όσα υπόσχονται;

Με τα πλάνα των διακοπών να έχουν ήδη καταστρωθεί, η σκέψη να βγούμε όμορφοι και αδύνατοι στην παραλία, κάνουν τις δίαιτες το δημοφιλέστερο θέμα προς συζήτηση όπου σταθούμε. Βάζουμε λοιπόν στο «μικροσκόπιο» τρεις δημοφιλείς δίαιτες και αναλύουμε τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Με τα πλάνα των διακοπών να έχουν ήδη καταστρωθεί, η σκέψη να βγούμε όμορφοι και αδύνατοι στην παραλία, κάνουν τις δίαιτες το δημοφιλέστερο θέμα προς συζήτηση όπου σταθούμε. Βάζουμε λοιπόν στο «μικροσκόπιο» τρεις δημοφιλείς δίαιτες και αναλύουμε τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Η αλήθεια είναι ότι επειδή καθημερινά «ξεπηδά» και ένα νέο διατροφικό σχήμα που υπόσχεται απώλεια βάρους και υγεία, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν μπερδεμένοι. Όπως αναφέραμε, όλες οι δίαιτες υπόσχονται υγεία και απώλεια βάρους, αλλά τελικά όλες χρησιμοποιούν μικρά τρικ για να μας υποχρεώσουν να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες προς το καλύτερο.

Αλλά αυτό που είναι τελικά λειτουργικό είναι και το πιο απλό: καλό φαγητό, λογικές μερίδες, όχι κατεργασμένα και πρόχειρα τρόφιμα και φυσικά όχι ζάχαρη. Κι αν δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά του μεταβολισμού και του σωματικού βάρους τότε δύο πράγματα παίζουν καθοριστικό ρόλο: να σταματήσουμε την δυτικού τύπου διατροφή (δηλαδή κατεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη, κρέας, γαλακτοκομικά) και να επικεντρωθούμε σε περισσότερες φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά). Έτσι θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να εξισορροπήσει το σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη.

Ας δούμε όμως τρία «μοδάτα» διατροφικά σήματα και πως θα σας βοηθήσουν να κάνετε πράξη την υγιεινή διατροφή με την απώλεια βάρους.

Η Γρήγορη Δίαιτα
Η γρήγορη δίαιτα, είναι γνωστή επίσης και ως 5:2 Διατροφή, αφού μπορείτε να τρώτε 600 θερμίδες δύο φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια να καταναλώνετε ότι θέλετε (πίτσα, πρόχειρα γεύματα κ.α.) για τις άλλες πέντε ημέρες της εβδομάδας.
Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά λογική βάση σ’ αυτό. Μπορεί μεν τα διαστήματα νηστείας να κάνουν καλό στον οργανισμό, αλλά όπως η λογική της γρήγορης δίαιτας που προτρέπει την στέρηση τροφής για δυο μέρες και εν συνεχεία την κατανάλωση ακόμη και «κακών» τροφίμων, σε κάθε περίπτωση δημιουργεί λάθος εντυπώσεις. Εξάλλου, δύσκολα μπορεί κάποιος να ακολουθήσει αυτό το διατροφικό πλάνο για πολύ καιρό.
Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι ο θερμιδικός περιορισμός, έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζεται με τη μακροζωία και βοηθά τον οργανισμό να αναστρέψει τις βλάβες που έχουν δημιουργηθεί από τα κατεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη.
Αλλά η 5:2 Διατροφή παραμένει κακή ιδέα, αφού στα θετικά της αναφέρεται μόνο η ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου και η ενίσχυση του φυσικού μηχανισμού του σώματος να επιδιορθώνει τις βλάβες που προκαλούν οι «κακές» τροφές, ενώ στα αρνητικά της οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για νηστεία αλλά για υποθερμιδική διατροφή (αφού για δύο ημέρες μειώνονται οι θερμίδες κατά το ένα τρίτο) και δεν παρέχονται σαφείς οδηγίες για τις λοιπές ημέρες της εβδομάδας, αλλά ο καθένας από μας πρέπει να κρίνει και να αποφασίσει μόνος τους για την ποσότητα και την ποιότητα των τροφών που θα καταναλώσει.

Η δίαιτα του Γρήγορου Μεταβολισμού
Η δίαιτα του γρήγορου μεταβολισμού επικεντρώνεται σε απλές στρατηγικές ενίσχυσης του μεταβολισμού. Οι σχεδιαστές της δίαιτας αυτής μας συμβουλεύουν να μην τρώμε κατεργασμένα τρόφιμα, γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα, καλαμπόκι, σόγια, καφεΐνη και αλκοόλ. Αντιπροτείνουν μικρά γεύματα και ποιοτικά τρόφιμα αντί να υπολογισμό θερμίδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες αθλητές τείνουν να τρώνε με ένα συγκεκριμένο τρόπο ώστε να έχουν καλύτερες επιδόσεις και η δίαιτα του γρήγορου μεταβολισμού λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.
Στα θετικά της συγκαταλέγονται η γνώση που προσφέρει για το πώς λειτουργεί ο μεταβολισμό και πως διάφορες τροφές τον επηρεάζουν αρνητικά, καθώς και η μείωση της ινσουλίνης που τελικά συντελεί σε απώλεια βάρους. Λόγω μάλιστα αυτής της τελευταίας επίδρασης στον οργανισμό μπορεί κάποιος να χάσει έως εννέα κιλά σε έναν μήνα. Στα αρνητικά της θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αφαιρεί πολλά από τα βασικά πράγματα της διατροφής ενός μέσου ανθρώπου άρα περιοριστική για πολλούς και η κυκλική της μορφή δηλαδή, η εναλλαγή πρωτεΐνης, λιπαρών και υδατανθράκων ανά εβδομάδα, πράγμα επίσης πολύπλοκο στην εφαρμογή του.

Η δίαιτα VB6
Η δίαιτα VB6 δεν είναι επί της ουσίας δίαιτα αλλά τρόπος για να ξανασκεφτείτε τη σχέση σας με το φαγητό. Ο Μαρκ Μπιττμαν, δημιουργός του προγράμματος διατροφής το αποκαλεί «ευέλικτο» ενώ η ουσία του είναι η ποιοτική επιλογή των πρώτων υλών. Η βασική αρχή του προγράμματος απαγορεύει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων μέχρι και τις 18:00 μ.μ., ενώ μετά μπορούμε να φάμε ότι θέλουμε. Για τους περισσότερους ανθρώπους πάντως τα φρούτα και τα λαχανικά αναλογούν στο 10% της διατροφής τους.
Η μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει θετική επίδραση στην υγεία για πολλούς λόγους. Η κατανάλωση εξάλλου 90 κιλών κρέας και 272 κιλών γαλακτοκομικών προϊόντων ετησίως είναι από τις ισχυρότερες παραμέτρους που συντελούν στην κλιματική αλλαγή.
Οι έξι απλές αρχές της δίαιτας VB6 για την βελτίωση της υγείας και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, είναι:
– τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά
– τρώτε λιγότερα ζωικά προϊόντα
– μαγειρεύετε μόνοι σας φαγητά με φρέσκες πρώτες ύλες
– επιλέγετε ποιότητα και όχι ποσότητα
– μην εστιάζετε στο βάρος αλλά στην υγεία σας

Στα θετικά λοιπόν της δίαιτας VB6 είναι ότι δεν είναι περιοριστική αφού μπορείτε να φάτε ότι θέλετε μετά τις 18:00 μ.μ. και περιέχει ποικιλία φυτικών τροφίμων. Στα αρνητικά της είναι ότι δεν μπορείτε πραγματικά να φάτε ότι θέλετε από το απόγευμα και μετά, αφού απαγορεύονται trans λιπαρά, σιρόπια, ζαχαρώδη. Τέλος, αν τσιμπολογάτε τα βράδια δεν θα δείτε διαφορά στο βάρος σας.

Συμβουλές για κάθε νέα δίαιτα
Κάθε φορά που δοκιμάζετε μια νέα δίαιτα να σκέφτεστε την ποιότητα των τροφίμων που επιλέγετε και να προτιμάτε να μαγειρεύετε μόνοι σας τα γεύματα σας. Το ευκολότερο πράγμα είναι να τσιμπολογάμε σνακ και κατεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι και συντηρητικά. Το δύσκολο να είναι να μάθουμε να τρώμε λαχανικά και φρούτα. Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε πέντε ισορροπημένα γεύματα κάθε ημέρα, τρώγοντας πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Η αξία της διατροφής και της γυμναστικής
Η γυμναστική είναι το «μαγικό χάπι» για κάθε ασθένεια και νόσο. Με την άσκηση ενισχύεται ο μεταβολισμός και μειώνεται η φλεγμονή, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η καρδιακή νόσο, ακόμη και η άνοια.
Αλλά αν κάνετε κακή διατροφή, η γυμναστική δεν θα σας προστατεύσει. Αν πίνετε 500 γραμμάρια αναψυκτικού καθημερινά, θα πρέπει να περπατάτε πάνω από 1,6 χιλιόμετρα για να κάψετε τις θερμίδες που πήρατε. Αν φάτε μια μεγάλη μερίδα φαγητό θα πρέπει να τρέχετε 6,5 χιλιόμετρα καθημερινά για να μην πάρετε βάρος.
Αν θέλετε λοιπόν να έχετε υγεία πρέπει να γυμνάζεστε αλλά και να κάνετε σωστή διατροφή. Επιλέγετε λοιπόν προσεκτικά τι βάζετε στο πιάτο σας, δίνοντας προτεραιότητα σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, φυτικά λιπαρά και θα έχετε πάντα το σώμα που εσείς θέλετε.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024