Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα συρρίκνωση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο

Νέα συρρίκνωση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Μάιο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας από τις τράπεζες, παρά την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρήθηκε τον ίδιο μήνα. Οι χορηγήσεις μειώθηκαν τον μήνα αυτό κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες να περιοριστεί στα 224,16 δισ. ευρώ, έναντι 242 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο του 2012. Κλειστές τις στρόφιγγες εξακολουθούν να κρατούν οι τράπεζες και σε επίπεδο ευρωζώνης.

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Μάιο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας από τις τράπεζες, παρά την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρήθηκε τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος. Κλειστές τις στρόφιγγες εξακολουθούν να κρατούν οι τράπεζες και σε επίπεδο ευρωζώνης.

Βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, οι χορηγήσεις μειώθηκαν τον μήνα αυτό κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες να περιοριστεί στα 224,16 δισ. ευρώ, έναντι 242 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο του 2012.

Στις επιχειρήσεις η τραπεζική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση, από μείωση 3,4% που είχε παρατηρηθεί τον Απρίλιο.

Έτσι η συνολική οφειλή των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου στα 107 δισ. ευρώ από 116 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Μεγαλύτερη μείωση κατά 10,3% παρουσίασαν οι χορηγήσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρίες, κατά 6,5% οι χορηγήσεις προς εμπόριο και κατά 9,9% προς τη ναυτιλία. Αντιθέτως αύξηση κατά 2,4% παρατηρήθηκε στις χορηγήσεις στον τομέα ηλεκτρισμού και ύδρευσης.

Στα νοικοκυριά οι χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων κατέγραψαν μείωση κατά 3,8%, έναντι μείωσης κατά 3,7% ένα μήνα νωρίτερα, με το συνολικό τους χρέος να υποχωρεί πλέον στα 103,4 δισ. ευρώ από 110,8 δισ. ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Στα στεγαστικά παρατηρήθηκε μείωση των χορηγήσεων κατά 3,1%, ενώ στα καταναλωτικά έφθασε το 5,7%.

Με το σταγονόμετρο τα δάνεια και στην Ευρωζώνη

Περαιτέρω μείωση κατέγραψαν τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης τον Μάιο, καθώς η ύφεση πλήττει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ οι τράπεζες κλείνουν τις στρόφιγγες του δανεισμού προκειμένου να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.

Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν 1,1% τον προηγούμενο μήνα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Η ενδιάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μείωση 0,9%.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ αποτυπώνουν τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη στο δρόμο προς την ανάκαμψη, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μεταξύ άλλων τρόπους για την ενίσχυση του δανεισμού προς μικρές επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες χορήγησαν το Μάιο 18 δισ. ευρώ λιγότερα δάνεια σε εταιρίες εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε σχέση με τον Απρίλιο. Τα στοιχεία της ΕΚΤ είναι προσαρμοσμένα για τιτλοποιήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024