Ανατροπές από το Ελεγκτικό Συνέδριο στα αντισταθμιστικά δήμων που φιλοξενούν ΧΥΤΑ
Ανατροπές στο καθεστώς της καταβολής αντισταθμιστικών οφελών στους δήμους στα γεωγραφικά όρια των οποίων λειτουργούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, φέρνει απόφαση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ανατροπές στο καθεστώς της καταβολής αντισταθμιστικών οφελών στους δήμους στα γεωγραφικά όρια των οποίων λειτουργούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, φέρνει απόφαση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με την απόφαση του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών του VII Τμήματος που εξέτασε τη νομιμότητα θεώρησης ενταλμάτων πληρωμής Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) εκτός Αττικής προς δήμο στα όρια του οποίου λειτουργεί ΧΥΤΑ, η συγκεκριμένη δαπάνη κρίθηκε μη νόμιμη και επομένως το ποσό δεν πρέπει να καταβληθεί.
Όπως σημειώνεται, ο ΕΔΣΝΑ καταβάλλει σε ετήσια βάση -σύμφωνα με συμβάσεις που είχε υπογράψει ο προηγούμενος αρμόδιος φορέας (ΕΣΔΚΝΑ) με τους δήμους Φυλής, Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου (για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής) και σύμφωνα με αποφάσεις κατανομής αντισταθμιστικών οφελών προς τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος (για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό)- ποσά που ξεπερνούν τα 43 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ ΑΕ.
Τα εντάλματα πληρωμής εγκρίνονται και θεωρούνται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι εγκατεστημένος στον ΕΔΣΝΑ, ωστόσο η απόφαση του κλιμακίου έρχεται πλέον να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «οι συγκεκριμένοι δήμοι και οι πολίτες τους που επιβαρύνονται τόσα χρόνια από τη λειτουργία των υποδομών αυτών πρέπει να τυγχάνουν αντισταθμιστικών οφελών με τρόπο τέτοιο όμως που θα διασφαλίζει ότι πηγαίνουν για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσονται στον γενικότερο Περιφερειακό Σχεδιασμό».
Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να δώσει άμεσα λύση, με νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι δαπάνες να είναι απόλυτα σύννομες και το ύψος τους να ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα της εποχής».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ποιοι μπαίνουν στις 72 δόσεις της εφορίας για ληξιπρόθεσμα χρέη – Πότε χάνεται η ρύθμιση
- Καύσωνας στη Γαλλία: 37 διαμερίσματα σε «κόκκινη επιφυλακή» – Ο πύργος του Άιφελ και μουσεία κλείνουν νωρίς
- Ολυμπιακός: Το ενδιαφέρον της Ντουμπάι BC για τον Γουόκαπ και τα δεδομένα για την παραχώρησή του
- Όταν η Chanel συνάντησε τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τα παραμύθια την υψηλή ραπτική
- Μειώνεται αργά το ψηφιακό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά εκατομμύρια γυναίκες παραμένουν χωρίς κινητό
- Καιρός: Έρχεται ζέστη, όχι καύσωνας -Τι δείχνουν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για το επόμενο 10ήμερο
- Τβέντε – ΠΑΟΚ 3-2: Με κενά στην άμυνα ο δικέφαλος, τραυματίστηκε ο Ελουστόντο (vid)
- «Σπερμαγεδδών»: Σε κρίση η ανδρική γονιμότητα, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442