Σε συζητήσεις με τρεις εταιρείες η Κύπρος για μονάδα υγροποίησης αερίου
Η Κύπρος έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τρεις ενεργειακές εταιρίες για την ανάπτυξη μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στην προσπάθειά της να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής. Η μονάδα υγροποίησης, με εκτιμώμενο κόστος 6 δισ. ευρώ, θα επεξεργάζεται τα κυπριακά αποθέματα φυσικού αερίου. Βάσει χρονοδιαγράμματος η Κύπρος ελπίζει να ξεκινήσει τις εξαγωγές αερίου το 2020.
Η Κύπρος έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τρεις ενεργειακές εταιρίες για την ανάπτυξη μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στην προσπάθειά της να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής, όπως αναφέρει το Reuters.
Η μονάδα υγροποίησης, με εκτιμώμενο κόστος 6 δισ. ευρώ, θα επεξεργάζεται τα κυπριακά αποθέματα φυσικού αερίου. Βάσει χρονοδιαγράμματος η Κύπρος ελπίζει να ξεκινήσει τις εξαγωγές αερίου το 2020.
«Η ολοκλήρωση του σχεδίου αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στην υλοποίηση της ενεργειακής μας στρατηγικής, με απώτατο στόχο η Κύπρος να καθιερωθεί ως ενεργειακό κέντρο της περιοχής», είπε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης την Τετάρτη.
Η Κύπρος ανακάλυψε το 2011 κοίτασμα φυσικού αερίου 7 τρισ. κυβικών μέτρων σε ένα από τα οικόπεδα της πλησίον των θαλάσσιων κοιτασμάτων του Ισραήλ.
Η αμερικανική Noble Energy και οι ισραηλινές Delek Drilling και Avner Oil Exploration, επικεφαλής της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των δυο χωρών, θα εξετάσουν τις τεχνικές και εμπορικές λεπτομέρειες ενδεχόμενης συμφωνίας για το σταθμό υγροποίησης.
Η Total και η ENI αναμένεται να ξεκινήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου το 2015.
Όλες οι πλευρές ελπίζουν οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχουν «πολλαπλοί τρόποι» για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Gideon Tadmor, διευθύνων σύμβουλος της Delek, είπε ότι η ιδέα θα πρέπει να εξεταστεί από την πλευρά του Ισραήλ που σχεδιάζει να εξάγει το 40% του αερίου που θα αντλεί.
«Είναι μία δυνατότητα και μια ευκαιρία που σκοπεύουμε να εξετάσουμε», είπε σε δημοσιογράφους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παναιτωλικός – Λεβαδειακός 1-3: Σαρανταπέντε λεπτά (ποδοσφαιρικό) κήρυγμα και +9 απ’ τον Παναθηναϊκό
- LIVE: Βόλος – Ατρόμητος
- Χαλάνδρι: Φωτιά σε διαμέρισμα – Απεγκλωβίστηκε ένας άνδρας
- Πριγκίπισσα Ειρήνη: Ποια ήταν η sui generis «αλλοπαρμένη θεία» των Ντε Γκρες – Η Ινδία, το πιάνο, η αγαμία και οι αγελάδες
- Ανακοίνωσε sold out και με τη Λεβερκούζεν Ολυμπιακός (pic)
- Γαλλία: Ο Λεκορνί προσφεύγει στο άρθρο 49.3 – Θα περάσει τον προϋπολογισμό παρακάμπτοντας τη Βουλή

