Τραγικός είναι ο απολογισμός από τις πλημμύρες που πλήττουν το Κάλγκαρι του Καναδά, τις χειρότερες εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 100 χιλιάδες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Το κέντρο της πόλης έχει σχεδόν εκκενωθεί, δεν βλέπει κανείς παρά ελάχιστους περαστικούς και λίγα αυτοκίνητα» δήλωσε ο Άνταμ Κλάμαρ, μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η βροχή, η οποία έπεφτε από το πρωί της Παρασκευής, εντάθηκε νωρίς το απόγευμα. «Αν αυτό συνεχιστεί, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω» είπε ο Κλάμαρ σημειώνοντας όμως και τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης των κατοίκων της πόλης:

«Το Facebook είναι γεμάτο μηνύματα από ανθρώπους οι οποίοι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν αυτούς που πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους».
{{{ map }}}
Η ηλεκτροδότηση χρειάστηκε να διακοπεί στις συνοικίες του κέντρου που βρίσκονται κοντά στους ποταμούς Μπόου και Έλμποου, οι οποίοι πλημμύρισαν σε πολλά σημεία.

Πολλοί δρόμοι και γέφυρες έκλεισαν για την κυκλοφορία, τα καταστήματα και τα σχολεία δεν άνοιξαν. Το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι έκλεισε.

Η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη σε πόλεις νότια του Κάλγκαρι, καθώς σε κατάσταση ανάγκης έχουν κηρυχθεί περίπου είκοσι κοινότητες.

Περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένα σημεία της νότιας Αλμπέρτα μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Περίπου 1.300 στρατιώτες και δέκα ελικόπτερα του στρατού έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων και την εκκένωση των νοσοκομείων του Κάνμορ και του Χάι Ρίβερ.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή και ενημερώθηκε για την κατάσταση.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ομοσπονδιακή βοήθεια για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό