Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Καμικάζι εμβόλισε λεωφορείο με Ιρανούς σιίτες προσκυνητές στο Ιράκ

Καμικάζι εμβόλισε λεωφορείο με Ιρανούς σιίτες προσκυνητές στο Ιράκ

Τουλάχιστον 10 Ιρανοί σιίτες προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίστηκαν σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος εμβόλισε με το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Οι προσκυνητές κατευθύνονταν προς την ιερή πόλη Νατζάφ.

Τουλάχιστον 10 Ιρανοί σιίτες προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίστηκαν σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος εμβόλισε με το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τα φαινόμενα από σουνίτες μουσουλμάνους του βραχίονα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ που έχει κορυφώσει τις επιθέσεις από τις αρχές του έτους, επιχειρώντας να πυροδοτήσει θρησκευτική εμφύλια σύρραξη στη χώρα, κατά τα πρότυπα της σύγκρουσης του 2006-2007 που είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

Οι Ιρανοί σιίτες μόλις είχαν περάσει τα σύνορα, όταν το λεωφορείο τους έγινε στόχος της βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της πόλης Μουκνταντίγια, 80 χλμ βορειοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας, στην ασταθή επαρχία της Ντιγιάλα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι προσκυνητές κατευθύνονταν προς την ιερή πόλη της Νατζάφ, στα νότια της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του σημαντικού για τους σιίτες ιμάμη Άλι, ενώ στην πόλη Κερμπάλα στην ίδια περιοχή βρίσκεται το μαυσωλείο του ιμάμη Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

Το Ιράκ αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους σιίτες απ’ όλο τον κόσμο και ιδίως για τους γείτονες του Ιράν. Οι σουνίτες αντάρτες και η Αλ Κάιντα του Ιράκ θεωρούν τους σιίτες, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού στη χώρα, αποστάτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024