Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατά χιλιάδες συρρέουν οι Τούρκοι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ

Κατά χιλιάδες συρρέουν οι Τούρκοι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ

Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων, συνεχίζοντας για έκτη μέρα τις διαδηλώσεων κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Η ατμόσφαιρα στις μεγάλες πόλεις είναι τεταμένη, καθώς το κυβερνών κόμμα βγάζει στο δρόμο τους πιστούς για την βραδινή προσευχή της Τετάρτης. Φωτορεπορτάζ.

Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων στην έκτη μέρα των διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο στης αμφισβήτησης που συγκλονίζει την Τουρκία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Ταξίμ αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν», «Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ!» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, παρήλασαν επίσης στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, μέσα σε μια θάλασσα από τουρκικές σημαίες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αυτό το έθνος δεν θα υποκλιθεί μπροστά σου!» φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον αρχηγό της κυβέρνησης.

Η ατμόσφαιρα στις μεγάλες τουρκικές πόλεις είναι τεταμένη, καθώς το κυβερνών κόμμα βγάζει στο δρόμο τους τούρκους πιστούς για την βραδινή προσευχή της Τετάρτης, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Μιράτς.

Εκφράζονται ανησυχίες για συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, καθώς και φόβοι ότι «ακραίες ομάδες» σκοπεύουν να υποκινήσουν επεισόδια.

Στάση αναμονής μετά τη συνάντηση με τον Αρίντς

Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής τηρούν οι διαδηλωτές μετά τη συνάντησή τους με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, από τον οποίο ζήτησαν την καθαίρεση κυβερνητών και ηγετικών στελεχών της αστυνομίας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Τα μέλη της ομάδας Αλληλεγγύης στο Ταξίμ απαίτησαν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια για χτίσιμο ενός ακόμη εμπορικού κέντρου στο μητροπολιτικό πάρκο της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, ζητούν την «καρατόμηση» των κυβερνητών και των αρχηγών της αστυνομίας, τους οποίους η οργάνωση θεωρεί υπεύθυνους για τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Οι διαδηλωτές παρέδωσαν τα αιτήματά τους στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέτ Αρίντς, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Άγκυρα.

Μεταξύ άλλων οι ακτιβιστές ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία.

Επίσης, ζητούν να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία και να γίνεται σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Ο Μουμτζού υπογράμμισε ότι από την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά θα καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024