Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αναβάλλονται οι εκλογές στον Λίβανο εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία

Αναβάλλονται οι εκλογές στον Λίβανο εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία

Για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1975-1990, ο Λίβανος αναβάλλει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Οι Λιβανέζοι βουλευτές αποφάσισαν τη μετάθεση των εκλογών του Ιουνίου για το Νοέμβριο του 2014, εξαιτίας της αστάθειας που προκαλεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και του πολιτικού αδιεξόδου στον ίδιο τον Λίβανο. Η απόφαση έρχεται εν μέσω της σφοδρής μάχης για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας συριακής πόλης Κουσέιρ, όπου η Χεζμπολάχ πολεμά δίπλα στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1975-1990 ο Λίβανος αναβάλλει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Οι Λιβανέζοι βουλευτές αποφάσισαν τη μετάθεση των εκλογών του Ιουνίου για το Νοέμβριο του 2014, εξαιτίας της αστάθειας που προκαλεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και του πολιτικού αδιεξόδου στον ίδιο τον Λίβανο.

Η απόφαση ελήφθη μόλις «μέσα σε ένα δεκάλεπτο», όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμη πολιτική πηγή που έλαβε μέρος στην ψηφοφορία.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση, Λιβανέζοι βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στη μετάθεση της ψηφοφορίας 17 μήνες αργότερα.

Ακόμη και πριν κλιμακωθεί η σεκταριστική βία στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα λόγω του πολέμου στη Συρία και της ανοιχτής πλέον εμπλοκής στη Χεζμπολάχ, οι πολιτικοί του Λιβάνου αδυνατούσαν να συμφωνήσουν επί νέου εκλογικού νόμου, γεγονός που είχε δημιουργήσει ήδη αμφιβολίες για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Η συμφωνία για την παράταση της θητείας του Κοινοβουλίου ήλθε τη στιγμή που μαίνονται σφοδρές μάχες στην στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Κουσέιρ, κοντά στη μεθόριο με το Λίβανο, με την σιιτική Χεζμπολάχ να πολεμά δίπλα στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι μάχες πυροδότησαν αλυσιδωτές συγκρούσεις στην Τρίπολη, καθώς ένοπλοι υπέρ και κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ βγήκαν στους δρόμους.

Το αδιέξοδο που προκαλεί η αδυναμία συμφωνίας για το νέο εκλογικό νόμο, σε συνδυασμό με την αποτυχία του εντολοδόχου πρωθυπουργού Ταμάμ Σαλάμ να συγκροτήσει κυβέρνηση έπειτα από δύο μήνες διαβουλεύσεων, έχει δημιουργήσει την αίσθηση πολιτικού κενού στο Λίβανο που βρίσκεται αντιμέτωπος με μία οικονομία σε δεινή κατάσταση και ένα κύμα προσφύγων από τη Συρία.

Η συριακή σύγκρουση έχει προκαλέσει πόλωση και αποσταθεροποίηση στον Λίβανο, με τους σουνίτες μουσουλμάνους να υποστηρίζουν τη σουνιτική συριακή αντίσταση και τη σιιτική Χεζμπολάχ να μάχεται με τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη σέκτα των αλαουιτών που πηγάζει από το σιιτικό Ισλάμ.

Την ανάγκη να «κρατήσει αποστάσεις» ο Λίβανος από την «πυρκαγιά» στη Συρία υπογράμμισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, επικρίνοντας την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο και τονίζοντας πως πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία η εθνική ενότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024