Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Η Κυτταρική Ιατρική προλαμβάνει και καταπολεμά τις ασθένειες

Η Κυτταρική Ιατρική προλαμβάνει και καταπολεμά τις ασθένειες

Η ημερήσια πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, τα αμινοξέα λυσίνη και προλίνη και οι πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι είναι το κλειδί για την πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, υποστηρίζει η Κυτταρική Ιατρική.

Η ημερήσια πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, τα αμινοξέα λυσίνη και προλίνη και οι πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι είναι το κλειδί για την πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, υποστηρίζει η Κυτταρική Ιατρική.

«Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και του καρκίνου», επισημαίνει ο κύπριος γιατρός, ειδικευμένος στην κυτταρική ιατρική, Γιώργος Κατσώνης, σε αφορμή την ομιλία του στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.

«Η κυτταρική ιατρική μελετά τις μικρότερες ομάδες του σώματος, τα κύτταρα. Η υγεία του σώματός μας, καθορίζεται στο επίπεδο των εκατομμυρίων κυττάρων, που συναποτελούν τον οργανισμό μας και όχι στο επίπεδο των οργάνων. Τα κύτταρα σχηματίζουν τα όργανα και χρειάζονται συγκεκριμένες ουσίες για όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις. Η χρόνια έλλειψη σε μικροθρεπτικά στοιχεία οδηγεί σε ελλιπείς κυτταρικές λειτουργίες και άρα σε ασθένειες», εξηγεί ο κ. Κατσώνης

Σύμφωνα με τον ίδιο ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών ουσιών, ενώ οι ανάγκες τους είναι αυξημένες λόγω του φυσικού και ψυχολογικού στρες.

«Η κύρια αιτία ανάπτυξης της αρτηριοσκλήρυνσης δεν είναι η χοληστερίνη αλλά η χρόνια ανεπάρκεια σε βιταμίνη C και σε άλλα μικροθρεπτικά, στα εκατομμύρια κύτταρα του τοιχώματος των στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η σταθερότητα τους και να δημιουργούνται ρωγμές. Η χοληστερίνη και οι άλλες εναποθέσεις αποτελούν ένα πρόχειρο μηχανισμό του οργανισμού για επιδιόρθωση και σταθεροποίηση των αποδυναμωμένων αιμοφόρων αγγείων. Η βέλτιστη παροχή βιταμίνης C προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και οδηγεί στην απομάκρυνση των διορθωτικών παραγόντων, δηλαδή των αθηρωματικών πλακών, καθώς και στη ρύθμιση της χοληστερίνης. Εξάλλου η βιταμίνη C συνεισφέρει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του μεταβολισμού βιταμινών-σακχάρων και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη. Επιπλέον η τακτική πρόσληψη κυτταρικών θρεπτικών ουσιών είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη τροφοδότηση των καρδιομυοκυττάρων με βιοενέργεια και άρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αρρυθμιών», υποστηρίζει ο κ. Κατσώνης.

Όσον αφορά τον καρκίνο, η κυτταρική ιατρική στοχεύει στον έλεγχο των μηχανισμών που προκαλούν τη νόσο. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι: η εισβολή των καρκινικών κυττάρων και η μετάσταση, ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων και η ανάπτυξη όγκου, η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον όγκο και η ενεργοποίηση της διαδικασίας θανάτου των καρκινικών κυττάρων. Όπως εξηγεί ο κ Κατσώνης υπάρχει μηχανισμός φυσικού ελέγχου του καρκίνου.

«Για τον έλεγχο του καρκίνου κεντρικό ρόλο παίζει η αναστολή των ενζύμων αποδόμησης του κολλαγόνου. Καθοριστικό ρόλο προς αυτό τον σκοπό παίζουν: η βιταμίνη C με αναστολή αποδόμησης και προαγωγή της οικοδόμησης του συνδετικού ιστού, τα αμινοξέα λυσίνη-προπολίνη που προάγουν την οικοδόμηση του συνδετικού ιστού και οι πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι, που είναι αντιοξειδωτικές και προστατεύουν τα κύτταρα. Η βέλτιστη πρόσληψη βιταμίνης C και άλλων μικροθρεπτικών είναι ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος βιολογικής αντιμετώπισης του καρκίνου. Με αυτόν τον τρόπο είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της μετάστασης, που είναι η κυριότερη αιτία θανάτου καρκινοπαθών», προσθέτει ο κ Κατσώνης.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τo θρυλικό έπος του Λονδίνου – Τέσσερα χρόνια από την επική πρόκριση του Ολυμπιακού (vid)

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την βραδιά που ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1 επί της Άρσεναλ στο «Εμιρέιτς» και πήρε την πρόκριση για τους «16» του Europa League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024