Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαρωτικός ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα στοίχισε τη ζωή σε 91 άτομα

Σαρωτικός ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα στοίχισε τη ζωή σε 91 άτομα

Τουλάχιστον 91, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι και κατέστρεψε ολοσχερώς δύο σχολεία και εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής κήρυξε την περιοχή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος 800 μέτρων και άφησε ερειπωμένο τοπίο στο πέρασμά του. Δείτε εικόνες.

Τουλάχιστον 91, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι και κατέστρεψε ολοσχερώς δύο σχολεία και εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής κήρυξε την περιοχή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του γραφείου ιατροδικαστών της Οκλαχόμα Σίτι, οι νεκροί έφταναν τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) τους 91, αριθμός που είναι πιθανό να αυξηθεί.

Οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία φτάνουν τουλάχιστον τους 145, στους οποίους περιλαμβάνονται 70 παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις ερευνών και διάσωσης.

Ο ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος 800 μέτρων και άφησε ερειπωμένο τοπίο στο πέρασμά του. Στην κλίμακα Fujita κατατάσσεται ως ισχύος EF-4, ο δεύτερος δηλαδή ισχυρότερος τύπος ανεμοστρόβιλου.Στο πέρασμά του, ο ανεμοστρόβιλος-γίγας ισοπέδωσε ολόκληρη κατοικημένη έκταση στο Μουρ, αφήνοντας μόνο ερείπια εκεί που προηγουμένως βρίσκονταν οικοδομικά τετράγωνα. Σπίτια μετατράπηκαν σε σωρούς ανακατεμένους με ξύλα και σπασμένα δέντρα, τοπίο που συμπληρώνεται από αυτοκίνητα και ακόμη και φορτηγά που σύρθηκαν και ανατράπηκαν.

Στις φωτογραφίες από ελικόπτερα φαίνεται η έκταση της καταστροφής, δείχνοντας πως κανένα σπίτι πάνω στην πορεία του «επίκεντρου» του ανεμοστρόβιλου δεν κατάφερε να μείνει όρθιο. {{{ map }}}

Κάτοικοι των γύρω περιοχών, ακόμη και σε απόσταση πάνω από ενάμιση χιλιόμετρο από τα σημεία που χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος, έβρισκαν συντρίμμια στο δρόμο που είχαν μεταφέρει οι άνεμοι ταχύτητας μέχρι 320 χλμ/ώρα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει κινητοποιήσει επίσης δύναμη της Εθνοφρουράς και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Λευκό Οίκο. Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση «μέγιστη καταστροφής» από τον αμερικανό πρόεδρο διευκολύνει την γρηγορότερη κινητοποίηση δυνάμεων και, αργότερα, την διοχέτευση πόρων για ανοικοδόμηση.

Από την περασμένη εβδομάδα, η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ έχει προκαλέσει δεκάδες ανεμοστρόβιλους στην Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Μισούρι, το Τέξας και το Άρκανσο. Σε αρκετές περιοχές παραμένουν σε ισχύ προειδοποιήσεις για νέους ανεμοστρόβιλους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024