Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την ακύρωση των εκλογών επιχειρεί η κεντροδεξιά στη Βουλγαρία

Την ακύρωση των εκλογών επιχειρεί η κεντροδεξιά στη Βουλγαρία

Με προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου η κεντροδεξιά της Βουλγαρίας υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ θα επιχειρήσει να ακυρώσει το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών της Κυριακής, επικαλούμενη «παραβίαση» της εκλογικής νομοθεσίας την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας. Το συντηρητικό κόμμα GERB απέσπασε μεν τις περισσότερες έδρες έναντι των Σοσιαλιστών, ωστόσο όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Μπορίσοφ δεν μπορεί να κυβερνήσει καθώς δεν εξασφαλίζει συμμάχους.

Με προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου η κεντροδεξιά της Βουλγαρίας υπό τον τέως πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ θα επιχειρήσει να ακυρώσει το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, επικαλούμενη «παραβίαση» της εκλογικής νομοθεσίας την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.

Το συντηρητικό κόμμα GERB απέσπασε μεν τις περισσότερες έδρες έναντι των Σοσιαλιστών και θα λάβει πρώτο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έχει όμως τις λιγότερες πιθανότητες να κυβερνήσει καθώς τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με τη δεξιά αφότου ανετράπη υπό το βάρος μαζικών διαδηλώσεων και ενεπλάκη σε σκάνδαλα παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και εκλογικών παρατυπιών.

Την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπόικο Μπορίσοφ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογική αναμέτρηση, η οποία και επιτείνει το πολιτικό αδιέξοδο στη Σόφια.

Η κεντροδεξιά υποστηρίζει ότι η στήριξη προς την παράταξη υπονομεύτηκε από την ανακοίνωση των εισαγγελέων την 11η Μαΐου, μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ότι πλαστά ψηφοδέλτια εντοπίστηκαν σε τυπογραφείο που συνδέεται με το GERB. «Το κίνητρό μας είναι η χονδροειδής παραβίαση του νόμου την ημέρα πριν από την ψηφοφορία» είπε ο Μπορίσοφ.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζνι Πλέβνιεφ ανοίγει την Παρασκευή τον κύκλο των διαβουλεύσεων με τα κόμματα, έχοντας ήδη επισημάνει πως δεν απαιτείται επιστροφή στις κάλπες παρόλο που οι εκλογές δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν διαβλέπουν τη δυνατότητα συγκρότησης σταθερής κυβέρνησης που να μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δίνουν στο συντηρητικό GERB ποσοστό 30,5% και 97 έδρες, στους Σοσιαλιστές 26,6% και 84 έδρες, στο κόμμα της τουρκικής μειονότητας 11,3% και 36 έδρες και στο Ατάκα 7,3% και 23 έδρες.

Το GERB θα πασχίσει να συγκροτήσει ακόμη και κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς επιτυχία όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος Μπορίσοφ. Από την πλευρά τους οι Σοσιαλιστές συνεργαζόμενοι με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας έχουν μία έδρα λιγότερη από την πλειοψηφία και θα χρειαστεί να πείσουν το εθνικιστικό και ξενόφοβο κόμμα «Ατάκα» να συνεργαστεί ή να εξασφαλίσουν μεμονωμένη στήριξη βουλευτών του GERB.

Αφού επισήμανε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας, ένα κόμμα που κέρδισε τις εκλογές να ζητάει την ακύρωση τους, ο Μπορίσοφ διευκρίνισε πως εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν δημοσιοποιήσει την απόφαση έως ότου αρχίσει η διαδικασία ανάθεσης των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, το GERB θα παραλάβει την εντολή και θα προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας παρ’ όλο που έχει σαφή γνώση ότι δεν πρόκειται να το πετύχει, εξαιτίας της δηλωμένης κατηγορηματικής άρνησης των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων στη νέα Βουλή.

«Αυτό είναι ένδειξη σεβασμού και καθήκον μας προς τους εκλογείς που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους» δήλωσε ο Μπορίσοφ και χαρακτήρισε «ανυπόστατες και αστείες» τις δηλώσεις του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ ότι «οι Σοσιαλιστές είναι οι ηθικοί νικητές των εκλογών».

«Η πραγματική εκτίμηση για μας είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας κυβερνών κόμμα ξαναβγαίνει πρώτη δύναμη στις εκλογές. Φωνή λαού, φωνή Θεού. Όπως και αν το βλέπουμε, 97 έδρες είναι περισσότερες από 84» υπογράμμισε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε, κάνοντας τον σταυρό του και λέγοντας «Μάρτυράς μου ο Θεός», ότι ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του έχουν παραγγείλει ή έχουν οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο με τα πλαστά ψηφοδέλτια, τα οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από την γενική εισαγγελία στο τυπογραφείο στην πόλη Κόστινμπροντ.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ δήλωσε ότι θα καταθέσει αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας «την πρώτη μέρα της συγκρότησης της νέας Βουλής», ώστε να διευκολύνει την έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες για να διαπιστωθεί εάν ο πρώην υπουργός φέρει ευθύνες στην υπόθεση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων και παραγόντων, το επονομαζόμενο βουλγαρικό «Γουοτεργκέιτ».

Η Βουλγαρία οδηγήθηκε στις κάλπες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου χειμώνα κατά της φτώχειας και της διαφθοράς, που προκάλεσαν τον περασμένο Φεβρουάριο την πτώση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο δρόμος προς τις κάλπες στιγματίστηκε από την απάθεια των ψηφοφόρων και καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία, αλλά και το σκάνδαλο με τις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών.

Έξι χρόνια μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, η δυσαρέσκεια έναντι των πολιτικών είναι στο απόγειό της στη χώρα των 7,3 εκατομμυρίων, όπου η ανεργία αγγίζει ρεκόρ οκταετίας και ένας στους τέσσερις ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024