Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι καθηγητές ψηφίζουν απεργία - Φωνές αμφισβήτησης της επιστράτευσης

Οι καθηγητές ψηφίζουν απεργία – Φωνές αμφισβήτησης της επιστράτευσης

Η μάχη δεν φαίνεται να έχει τελειώσει για τους καθηγητές, που από τις 12:00 βρίσκονται σε καθεστώς επιστράτευσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ, με εξουσιοδότηση από τους κατά τόπους συλλόγους για απόφαση υπέρ της απεργίας, ενώ ακούγονται φωνές ακόμη και για ανυπακοή στην επιστράτευση. Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται στο να ζητήσει εκ νέου από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να κηρύξουν απεργία την Παρασκευή.

Η μάχη δεν φαίνεται να έχει τελειώσει για τους καθηγητές, που από τις 12:00 βρίσκονται σε καθεστώς επιστράτευσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ, με εξουσιοδότηση από τους κατά τόπους συλλόγους για απόφαση υπέρ της απεργίας, ενώ ακούγονται φωνές ακόμη και για ανυπακοή στην επιστράτευση.

Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται στο να ζητήσει εκ νέου από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν απεργία την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ, η πλειονότητα των τοπικών ενώσεων (ΕΛΜΕ) που συνεδρίασαν χθες, Τρίτη, τάχθηκαν μαζικά υπέρ της απεργίας και εξουσιοδότησαν σχετικά τους προέδρους τους, να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση προέδρων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σύνολο 88.000 εκπαιδευτικών πανελλαδικά, ψήφισαν μόλις 11.000 εκπαιδευτικοί στις κατά τόπους ενώσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις για να εκτιμήσει τη στάση του τις επόμενες ημέρες, καθώς από τις 12:00 έχει τεθεί σε ισχύ η επιστράτευση των καθηγητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ ακούγονται φωνές που ζητούν να μην υπακούσουν οι καθηγητές στην επιστράτευση που κήρυξε η κυβέρνηση.

Μάλιστα, οι δάσκαλοι σε μια τέτοια περίπτωση ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν ενεργά τους καθηγητές. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτάξει και τα δημοτικά σχολεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΟΛΜΕ θα ζητήσει εκ νέου τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για κήρυξη απεργίας την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη τόνισε ότι η ΟΛΜΕ οδήγησε τον κλάδο σε ήττα με την απόφαση για απεργία στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων και παρατήρησε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών πρέπει να καθαιρεθεί.

Σχολιάζοντας την προληπτική επιστράτευση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ.Στρατούλης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πρακτικές χούντας.

Για προκλητική ενέργεια έκανε λόγο ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν.Καραθανασόπουλος και τόνισε ότι μόνη απάντηση είναι ο αγώνας.

Συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ

«Πάγωμα», απόσυρση και επανεξέταση του Προεδρικού Διατάγματος, έναρξη του διαλόγου και άρση της πολιτικής επιστράτευσης, ζήτησε το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατά τη συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει το ταχύτερο σε διάλογο με την ΟΛΜΕ, επανεξετάζοντας τις διατάξεις του ΠΔ για τις μεταθέσεις και, τέλος, χαρακτηρίζει αυτονόητη την άρση της επιστράτευσης με το τέλος των εξετάσεων και τη βαθμολόγηση των γραπτών.

Ο κ. Παπαχρήστος είπε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, κόμματα με τα οποία συναντήθηκε η ΟΛΜΕ, δεσμεύτηκαν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τόνισε ότι «αναμένουμε τις πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να λυθούν τα θέματα πριν την Παρασκευή, οπότε και ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, ο κ. Παπαχρήστος επεσήμανε ότι «εμείς πρώτοι έχουμε πει ότι εφόσον δεν υπογραφεί το ΠΔ και ανοίξει ο διάλογος, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πίσω».

Τέλος, ανέφερε ότι ο υπουργός Παιδείας θα δεχτεί τις θέσεις και τις εισηγήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τις πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων προς αυτή την κατεύθυνση».

Η θέση του ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση του, ζητά από τους εκπαιδευτικούς «να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων που αρχίζουν την Παρασκευή, ανταποκρινόμενοι στις αγωνίες και τις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους» και σημειώνει ότι «τώρα είναι η στιγμή να αναστείλουν την απόφαση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στις εξετάσεις-και κατά την διάρκεια της βαθμολογίας των γραπτών – σεβόμενοι την θέληση της κοινωνίας» και πως «οι εξετάσεις σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν ομαλά, όπως και η λογική επιβάλλει».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Παιδείας «να προχωρήσει το ταχύτερο σε ανοιχτό διάλογο με την ΟΛΜΕ, επανεξετάζοντας τις διατάξεις και το περιεχόμενο του ΠΔ για τις μεταθέσεις που προωθεί το υπουργείο».

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως αυτονόητο ότι με την ομαλή λήξη των πανελλαδικών και προαγωγικών εξετάσεων και τη βαθμολόγηση των γραπτών θα πρέπει να αρθεί και το μέτρο της επιστράτευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024