Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» στη συνεργασία με τον Μπορίσοφ λέει η αντιπολίτευση στη Βουλγαρία

«Όχι» στη συνεργασία με τον Μπορίσοφ λέει η αντιπολίτευση στη Βουλγαρία

Όλο και δυσκολότερο γίνεται το έργο σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία μετά την άρνηση των Σοσιαλιστών, του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και του «Ατάκα» -των τριών από τα τέσσερα κόμματα της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής- να συνεργαστούν με το νικητή των εκλογών, το GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Όλο και δυσκολότερο γίνεται το έργο σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία μετά την άρνηση των Σοσιαλιστών, του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και του «Ατάκα» να συνεργαστούν με το νικητή των εκλογών, το GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ, απέρριψε κάθε προοπτική συνεργασίας με το GERB, το οποίο απέσπασε 30,7% έναντι 27% των Σοσιαλιστών.

«Σήμερα, 12 Μαΐου του 2013, έφυγε για πάντα, όπως πιστεύω, η πλέον αλαζονική, η πλέον αντιδημοκρατική, η πλέον ανίκανη κυβέρνηση της Βουλγαρίας τα τελευταία 23 χρόνια» (δηλαδή μετά την πτώση του κομμουνισμού), είχε δηλώσει ήδη από την Κυριακή ο Στανίσεφ, προδιαγράφοντας τη στάση του έναντι του κόμματος του Μπορίσοφ.

Αντίθετα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του μπορεί να βρει πολλά κοινά σημεία προσέγγισης με τις θέσεις του «Ατάκα» αναφορικά με τις πολιτικές επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων στη Βουλγαρία, με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και με τα αντιμονοπωλιακά μέτρα.

Ο Λουτφί Μεστάν του Κινήματος (το κόμμα της τουρκόφωνης μειονότητας απέσπασε 10,7%) εμφανίστηκε κατά του ενδεχόμενου συνεργασίας με το GERB, αλλά ανέφερε πως το κόμμα του θα εργαστεί για την επίλυση των προβλημάτων της Βουλγαρίας σε συνεργασία με άλλα κόμματα εντός και εκτός της νέας Βουλής.

Από την πλευρά του και ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα», Βόλεν Σίντεροφ, κατέστησε σαφές ότι είναι αδύνατη κάθε συνεργασία του κόμματός του με το κόμμα του Μπορίσοφ που «όχι μόνο πρόδωσε και πούλησε την εμπιστοσύνη μας με τον πλέον άσχημο τρόπο, αλλά διεξάγει και ενσαρκώνει την πολιτική του νεοαποικιασμού ξένων συμφερόντων εις βάρος της Βουλγαρίας».

Για τις πιθανές συνεργασίες με άλλα κόμματα ο Σίντεροφ έθεσε ως όρο τη συμφωνία «να γίνουν αμέσως μερικά πράγματα που τα χρειάζεται η Βουλγαρία και που είναι στο πρόγραμμά μας», όπως είναι η άμεση εκδίωξη των ξένων μονοπωλίων και στην επιστροφή των κερδοφόρων κλάδων και μονάδων της βιομηχανίας σε βουλγαρικά χέρια, η εθνικοποίηση της εξόρυξης του χρυσού στη χώρα και η άμεση αύξηση των αποδοχών των Βούλγαρων.

Το «Ατάκα» είναι το τέταρτο κόμμα του Κοινοβουλίου με 7,4%.

Σενάρια για την επόμενη ημέρα

Η αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας ήταν -ήδη προεκλογικά- πιθανότερο σενάριο που θα έβγαζε η κάλπη, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν ακόμα και νέα προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες.

Με δεδομένο το αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς, οι περισσότεροι βλέπουν ως πιθανότερη προοπτική τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τους Σοσιαλιστές και το Κίνημα, με την ανοχή –τουλάχιστον- του «Ατάκα» στη βάση ενός κοινού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, από τα οποία θα φανεί αν το δεύτερο και το τρίτο κόμμα συγκεντρώνουν στη νέα Βουλή έστω και οριακή αυτοδυναμία (121 έδρες σε σύνολο 240).

Ακόμη, οι πιθανότητες του GERB να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μειοψηφίας είναι περιορισμένες, καθώς το κόμμα του κ. Μπορίσοφ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 100 έδρες.

Το GERB θα τοποθετηθεί επί του εκλογικού αποτελέσματος και για τις επόμενες κινήσεις του μετά την επίσημη ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των εκλογών.

ΟΑΣΕ: Απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς

Για απώλεια της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στους κρατικούς θεσμούς στις βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας έκαναν λόγο παρατηρητές των κοινοβουλίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σε κοινή τους δήλωση αναγνώρισαν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε καθεστώς ελευθερίας, αλλά επισήμαναν ότι η προεκλογική περίοδος, με καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και υποκλοπές τηλεφώνων, προκάλεσε απώλεια εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων προς τους κρατικούς θεσμούς.

«Όλοι όσοι εκλέχθηκαν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού προς τους θεσμούς, προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική και οικονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει ο λαός της Βουλγαρίας», υποστήριξε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρέας Γκρος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024