Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Φύλλα πορείας στους καθηγητές – Κινητοποίηση κατά της επιστράτευσης

Θα παραλάβουν -όπως όλα δείχνουν- τα 88.000 φύλλα πορείας που αρχίζουν να επιδίδονται από σήμερα, Δευτέρα, οι καθηγητές, ωστόσο, την ίδια ώρα συντονίζουν τη δράση τους κατά της επιστράτευσής τους. Η νέα απόφαση για επιστράτευση εργαζομένων έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να την καταδικάζουν και συνδικαλιστικά σωματεία να ανακοινώνουν συμμετοχή στην κινητοποίηση της Δευτέρας κατά της προληπτικής επιστράτευσης.

Θα παραλάβουν -όπως όλα δείχνουν- τα 88.000 φύλλα πορείας που αρχίζουν να επιδίδονται από σήμερα, Δευτέρα, οι καθηγητές, ωστόσο, την ίδια ώρα συντονίζουν τη δράση τους κατά της επιστράτευσής τους.

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) προκειμένου να συντονιστεί η δράση των εκπαιδευτικών. Οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ζητούν από την ΑΔΕΔΥ κήρυξη απεργίας για την «καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού». Η ΟΛΜΕ, τις προηγούμενες ημέρες, είχε ζητήσει η απεργία να γίνει την Παρασκευή 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών.

Το ΔΣ της ΑΔΕΔΥ συνεδριάζει, εξετάζοντας τις παραμέτρους της κατάστασης που διαμορφώνεται.

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ πρόκειται να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης
επιστράτευσης των καθηγητών, καθώς και σε διεθνή δικαστήρια,
καταγγέλλοντας την κίνηση ως αντισυνταγματική και υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο εθνικό
και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Απαντώντας στην κριτική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς νόμος του 2007 επιτρέπει τη λήψη προληπτικών μέτρων όταν υπάρχει απειλή εναντίον δημοσίου συμφέροντος.

Ο κ. Κεδίκογλου υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβε ο πρωθυπουργός για επιστράτευση των καθηγητών, ενώ άφησε αιχμές κατά των εκπαιδευτικών, λέγοντας: «Είναι αυτοί δάσκαλοι, που επιλέγουν την πιο ευαίσθητη στιγμή για τα παιδιά να απεργήσουν; Είναι κουτοπόνηρο να βάζουν την απόφαση για απεργία δύο ημέρες πριν από τις εξετάσεις. Ας αποφάσιζαν τις κινητοποιήσεις πριν από το Πάσχα».

Απαντώντας στις επικρίσεις για το χρόνο που πέρασε η κυβέρνηση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τους καθηγητές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Προτιμούσατε να το κάνουμε με τον παλαιοκομματικό τρόπο; Να το περάσουμε τον Αύγουστο;».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των απολύσεων αναπληρωτών καθηγητών, ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «Από πού να κόψουμε τα 300 εκατ. για να πληρώσουμε τους συμβασιούχους, ώστε να μην δουλέψουν 2 ώρες πάρα πάνω οι καθηγητές;»

Σε ερώτηση τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι καθηγητές αρνηθούν να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Η κοινωνία θα προστατευθεί, δεν θα επιτρέψουμε να είναι σε ομηρία οι οικογένειες και οι μαθητές».

Πάντως, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν.Παπαχρήστος δήλωσε σχετικά με την επιστράτευση ότι οι καθηγητές θα πρέπει να συμμορφωθούν με την επιστράτευση, γιατί δεν επιθυμούν να δώσουν στην κυβέρνηση εύκολες απολύσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΟΛΜΕ θα καταγγείλλει την κυβέρνηση, η οποία με την απόφαση για επιστράτευση, αντιμετωπίζει τους καθηγητές ως τυφώνα ή ακραίο φυσικό φαινόμενο.

Κινητοποίηση και αντιδράσεις κατά της επιστράτευσης

Τη Δευτέρα οι καθηγητές πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου), με την υποστήριξη της ΑΔΕΔΥ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει την ίδια ώρα στην Ομόνοια και το ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στο πλευρό των καθηγητών, κατά της απόφασης επιστράτευσής τους, έχουν ταχθεί με ανακοινώσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, η ένωση λιμενεργατών, εποπτών και αρχιεργατών του ΟΛΠ, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, μαθητικοί σύλλογοι, το συνδικαλιστικό κίνημα των μαθητών που πρόσκειται στο ΚΚΕ (ΜΑΣ), η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές.

Αν και η επιστράτευση έχει αποφασισθεί και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, οι καθηγητές δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση για απεργία. Συγκεκριμένα, βάσει της εισήγησης της ΟΛΜΕ υπέρ της απεργίας θα συνεδριάσουν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ την Τρίτη και θα εξουσιοδοτήσουν τους προέδρους των ΕΛΜΕ να συνεδριάσουν για να λάβουν την τελική απόφαση την Τετάρτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024