Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λάθος της Δύσης η στήριξη τσετσένων ανταρτών, λέει ο Πούτιν μετά τη Βοστώνη

Λάθος της Δύσης η στήριξη τσετσένων ανταρτών, λέει ο Πούτιν μετά τη Βοστώνη

Οι επιθέσεις στη Βοστώνη δείχνουν το λάθος της Δύσης να υποστηρίξει τους αυτονομιστές αντάρτες στην Τσετσενία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτική εκπομπή απαντώντας σε ερωτήσεις ρώσων πολιτών. Είναι ανάγκη, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, να υπάρξει στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας. Στην ίδια συνέντευξη, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν γυρίζει τη Ρωσία στο Σταλινισμό και αρνήθηκε ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από τις διώξεις και τις φυλακίσεις διαφωνούντων.

Οι επιθέσεις στη Βοστώνη δείχνουν το λάθος της Δύσης να υποστηρίξει τους αντάρτες στην Τσετσενία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτική εκπομπή, απαντώντας σε ερωτήσεις ρώσων πολιτών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε τη Δύση για το γεγονός ότι αρνήθηκε να χαρακτηρίσει ως τρομοκράτες τους τσετσένους ενόπλους και για ότι στο παρελθόν τους προσέφερε πολιτική και οικονομική στήριξη.

«Αισθανόμουν πάντα αγανάκτηση όταν οι δυτικοί εταίροι και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν στους τρομοκράτες που πραγματοποιούσαν βίαια και αιματηρά εγκλήματα στο έδαφος της Ρωσίας ως αντάρτες» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον είχε καλέσει το Κρεμλίνο να αναζητήσει πολιτική λύση στην Τσετσενία και είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ρώσους στρατιώτες στη διάρκεια των δύο αποσχιστικών πολέμων που έγιναν μετά το 1994.

Παράλληλα, είχε προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Ρωσία επέμενε ότι οι αντάρτες στην Τσετσενία διατηρούν στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα, τονίζοντας ότι δεκάδες μαχητές από αραβικές χώρες πήγαν να πολεμήσουν στην Τσετσενία, καθώς και ότι ορισμένοι Τσετσένοι πολέμησαν στο Αφγανιστάν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν θα πρέπει να αναζητά κανείς την αιτία πίσω από τις επιθέσεις στη Βοστώνη στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πολίτες της Τσετσενίας, ειδικά στις μαζικές απελάσεις Τσετσένων στη Σιβηρία και στη Κεντρική Ασία επί Ιωσήφ Στάλιν.

«Η αιτία δεν είναι η εθνικότητα ή η θρησκεία, είναι τα εξτρεμιστικά τους αισθήματα» είπε.

Είναι ανάγκη, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, να υπάρξει στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας.

«Αν ενώσουμε αληθινά τις προσπάθειές μας, δεν θα επιτρέψουμε αυτά τα πλήγματα και δεν θα υφιστάμεθα τέτοιες απώλειες» είπε ο ρώσος πρόεδρος.

«Λέγαμε πάντοτε ότι δεν θα έπρεπε να περιορίσουμε τους εαυτούς μας σε διακυρήξεις ότι η τρομοκρατία είναι κοινή απειλή και ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε στενότερα» τόνισε. «Τώρα, αυτοί οι δύο εγκληματίες απέδειξαν την αλήθεια της θέσης μας».

«Δεν γυρίζω τη Ρωσία στο Σταλινισμό»

Στην ίδια συνέντευξη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή είπε ότι δεν γυρίζει τη Ρωσία στην εποχή του Ιωσήφ Στάλιν και αρνήθηκε ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από τις διώξεις και τις φυλακίσεις διαφωνούντων.

«Δεν βλέπω στοιχείο σταλινισμού» στη χώρα μετά την επιστροφή μου στην προεδρία, είπε ο Βλ.Πούτιν, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να γυρίσει ποτέ στην προσωπολατρεία, την καταπίεση και τα στρατόπεδα εργασίας της εποχής Στάλιν.

«Κανείς δεν φυλακίζεται για τις πολιτικές του απόψεις» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για τη φυλάκιση των Pussy Riot και για τη δίκη του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με την κατηγορία της υπεξαίρεσης κεφαλαίων.

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται τάξη και πειθαρχία» έσπευσε να προσθέσει.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι βέβαιος πως ο Ναβάλνι θα έχει μια απολύτως δίκαιη δίκη.

«Ζήτησα από τον γενικό εισαγγελέα και από τα άλλα όργανα να είναι εξαιρετικά αντικειμενικά» πρόσθεσε ο Πούτιν, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων των συμπολιτών του.

Την Τετάρτη, ο Ναβάλνι είχε καταγγείλλει ότι η δίκη του είναι μια πράξη «εκδίκησης» που αποσκοπεί κυρίως στο να τον απομακρύνει από την πολιτική σκηνή.

Ο ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε παράλληλα έναν αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2012 και υποχρεώνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που λαμβάνουν ξένες επιδοτήσεις και έχουν πολιτική δραστηριότητα να εγγράφονται σε ένα μητρώο «πρακτόρων του εξωτερικού» και να παρουσιάζονται ως αυτού του είδους σε κάθε δημόσια δραστηριότητα.

«Αν μη κυβερνητικές οργανώσεις προσπαθούν να έχουν κάποια επιρροή στην εσωτερική μας πολιτική και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, οφείλουμε να το ξέρουμε. Να μας λένε αυτές οι μκο από ποιον έλαβαν τα χρήματα και πόσα και πού χρησιμοποιήθηκαν» κατέληξε ο Πούτιν.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε μια πρώτη μη κυβερνητική οργάνωση, την ρωσική ένωση Golos, στην καταβολή προστίμου ύψους περίπου 7.500 ευρώ επειδή δεν έχει εγγραφεί στο μητρώο «πρακτόρων του εξωτερικού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024