Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Οι προτάσεις των μικρών Υδροηλεκτρικών στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Την αντίθεση του στην υποχρέωση για την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών για τη διατήρηση των όρων σύνδεσης ΜΥΗΕ εκφράζει ο  Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) συμμετέχοντας στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε. Ο σύνδεσμος ζητά να εξαιρεθούν τα ΜΥΗΕ  από αυτή τη διάταξη, όπως και από τη διάταξη που αφορά το κόστος ρύθμισης των αδειών παραγωγής  και τις χρονικές ρυθμίσεις των αδειών εγκατάστασης.

Την αντίθεση του στην υποχρέωση για την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών για τη διατήρηση των όρων σύνδεσης ΜΥΗΕ εκφράζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) συμμετέχοντας στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε. Ο σύνδεσμος ζητά να εξαιρεθούν τα ΜΥΗΕ από αυτή τη διάταξη, όπως και από τη διάταξη που αφορά το κόστος ρύθμισης των αδειών παραγωγής και τις χρονικές ρυθμίσεις των αδειών εγκατάστασης.

Οι λόγοι που ζητούν να εξαιρεθούν είναι:α) ότι κατέχουν ελαχιστότατο ποσοστό επί του συνόλου των Όρων Σύνδεσης για όλες τις ΑΠΕ β) Σταθεροποιούν το δίκτυο παράγοντας ενέργεια βάσης γ) υστερούν όσον αφορά τον εθνικό στόχο για το 2020. Επιπλέον , όπως επισημαίνει ο ΕΣΜΗΥΕ, δεν έχει παρατηρηθεί σοβαρή δέσμευση ηλεκτρικού χώρου από μη υλοποιημένα ΜΥΗΕ. Οι άδειες εγκατάστασης ΜΥΗΕ είναι ελάχιστες, σχεδόν όλα κατασκευάζονται αμέσως μετά την έκδοση της άδειας εγκατάστασης.

Οι προτάσεις του συνδέσμου στο διαβούλευση νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

  • Απόσυρση της υποχρέωσης προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για τα ΜΥΗΕ και του κόστους διατήρησης των αδειών παραγωγής.
  • Η θεσμοθετούμενη προτεραιότητα στο δίκτυο των ΜΥΗΕ να διευκρινισθεί ότι ισχύει και στα έργα που διαθέτουν ήδη προσωρινούς ή οριστικούς όρους σύνδεσης. Άλλιως δεν θα βοηθήσει σε καμιά περαιτέρω διείσδυση ΜΥΗΕ στο δίκτυο.
  • Άμεσα πρέπει να χορηγηθούν και άλλες δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης σε νέα έργα Α.Π.Ε. μέχρι μια εύλογη υπερδέσμευση (overbooking) του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου (π.χ. στο διπλάσιο) ανά περιοχή.Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα αντιμετωπίσουν το (ούτως ή άλλως απίθανο έως αδύνατο) ενδεχόμενο να υλοποιηθούν όλα τα έργα και να αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν, στις νέες δεσμευτικές προσφορές που θα χορηγούν μέσω του overbooking στα νέα έργα θα περιλαμβάνεται ειδικός όρος σύμφωνα με τον οποίο, εάν κατά την λειτουργία των έργων εμφανιστεί πρόβλημα ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος επειδή έχουν τελικά υλοποιηθεί περισσότερα έργα Α.Π.Ε. από όσα αυτό είναι δυνατό να δεχθεί, τότε τα έργα αυτά θα περικόπτονται κατά προτεραιότητα.
  • ‘Αμεση υλοποίηση των έργων υποδομής (δίκτυα) ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλού ενεργειακού δυναμικού όπου υπάρχουν πολλές αιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ή «ικανοποιούνται» με την κοροϊδία των κοινών όρων σύνδεσης που στην ουσία ακυρώνουν την υλοποίηση των έργων που εμπλέκονται σε αυτούς.

in.gr

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024