Oι πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους, λέει ο Μπαρόζο
Oι σημερινές πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος υπογράμμισε ότι για να πετύχουν θα πρέπει να τυγχάνουν της ελάχιστης απαιτούμενης πολιτικής και κοινωνικής στήριξης. Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να χορηγείται, υπό όρους, παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων.
Oι σημερινές πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος υπογράμμισε ότι για να πετύχουν θα πρέπει να τυγχάνουν της ελάχιστης απαιτούμενης πολιτικής και κοινωνικής στήριξης.
Σε παρέμβασή του σε συνέδριο που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Think Tank Dialogue», o κ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη οι πολιτικές λιτότητας να συνδυάζονται με μέτρα υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι είναι λάθος να τίθεται το δίλημμα μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε τις πολιτικές λιτότητας για τη διόρθωση των ελλειμμάτων και των δημοσιονομικών ανισορροπιών που, όπως τόνισε, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και τελικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, είναι απαραίτητες για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και όχι «εικονική», που βασίζεται στη συσσώρευση χρεών.
Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να χορηγείται, υπό όρους, παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων, προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.
«Ακόμη και εάν η πολιτική διόρθωσης του ελλείμματος είναι θεμελιωδώς σωστή, μπορούμε πάντοτε να συζητήσουμε τη χρονική προσαρμογή», είπε ο κ. Μπαρόζο.
Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο πρόεδρος της Επιτροπής την απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές είναι αυτές που παραβίασαν τη Συνθήκη και τους κανόνες της ΕΕ, τονίζοντας ότι αποτελεί «πολιτική διαστρέβλωση» και «ακαδημαϊκή ανεπάρκεια» να επιρρίπτει κανείς την ευθύνη στην ΕΕ για τα προβλήματα των χωρών με δημοσιονομικές ανισορροπίες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Όλα από την αρχή το 2026» – Ο χρησμός της Citi για την Ευρώπη
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 3-1: Στις «πράσινες» το ντέρμπι του Μετς
- Αγρότες: Ατσαλώνουν τη στάση τους – Οι παράγοντες που «φουντώνουν» τα μπλόκα
- Ζάκυνθος: «Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα» – Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας με τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από πίτμπουλ
- Η ΑΙ πείθει τους ψηφοφόρους με εντυπωσιακή άνεση – Κίνδυνος για τη δημοκρατία;
- Ηράκλειο: Σε εξέλιξη επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης στα Αστερούσια Όρη – 40χρονος τραυματίστηκε στο φαράγγι του Αμπά


