Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πυρά» κατά των κυβερνοντετέκτιβ για το κυνήγι υπόπτων στη Βοστώνη

«Πυρά» κατά των κυβερνοντετέκτιβ για το κυνήγι υπόπτων στη Βοστώνη

Λίγες ημέρες πριν την αναγνώριση από την αστυνομία των υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, χρήστες του Διαδικτύου συνεργάζονταν για να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούν σε λάθος συμπεράσματα και να ξεκινήσει μία ολόκληρη συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει το κοινό να αναλαμβάνει ρόλο «κυβερνο-ντετέκτιβ», δίνοντας στοιχεία στη δημοσιότητα και καταδικάζονταν.

Λίγες ημέρες πριν την αναγνώριση από την αστυνομία των υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, χρήστες του Διαδικτύου συνεργάζονταν για να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούν σε λάθος συμπεράσματα και να ξεκινήσει μία ολόκληρη συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει το κοινό να αναλαμβάνει ρόλο «κυβερνο-ντετέκτιβ».

Όπως αναφέρει το BBC, τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου εξέταζαν εικόνες βίντεο, φωτογραφίες και αναφέρονταν σε μαρτυρίες για την επίθεση στη Βοστώνη.

Οι διαδικτυακοί ντετέκτιβ ανέπτυσσαν, μάλιστα, τις θεωρίες τους σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Τα «στοιχεία» που επικαλούνταν; Ένας άνθρωπος που δεν κοιτάζει τον αγώνα ή μία τσάντα που φαινόταν να μοιάζει με αυτή που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές.

Το περιοδικό New Statesman έγραψε, μάλιστα, ότι πολλοί επιδόθηκαν σε ένα ρατσιστικό παιχνίδι, «βρες τον ύποπτο», όπου η προσοχή δόθηκε στην αναγνώριση μη λευκών στο κοινό του Μαραθωνίου.

Οι ντετέκτιβ του Internet προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω: έφτασαν στο σημείο να αναγνωρίσουν έναν «ύποπτο» και να δημοσιοποιήσουν το όνομα και τη φωτογραφία του στο Διαδίκτυο, στοιχεία που στη συνέχεια μοιράστηκαν εκατομμύρια χρήστες στο Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα ήθελα να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη από την οικογένεια του Σουνίλ Τριπάθι για οποιοδήποτε ρόλο παίξαμε στο να μοιραστούν πληροφορίες που αποδείχθηκαν λανθασμένες» δήλωσε στον διαδικτυακό ιστότοπο Reddit ο χρήστης Rather_Confused, όταν ήδη είχε ανακοινωθεί πως ύποπτοι για τις επιθέσεις θεωρούνται δύο αδελφοί τσετσενικής καταγωγής.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περνάτε και γι’ αυτό λυπόμαστε πολύ» πρόσθεσε. «Αρκετοί χρήστες, χρήστες στο Twitter και αλλού άκουσαν ότι είχε αναγνωρισθεί ως ύποπτος και πίστεψαν ότι ήταν επιβεβαιωμένο» είπε.

«Κάναμε λάθος» συμπλήρωσε.

Αρκεί, όμως, αυτό το «κάναμε λάθος»;

Ο Σουνίλ Τριπάθι, ο οποίος αγνοείται από τα μέσα Μαρτίου, έγινε θέμα στο Twitter, καθώς χιλιάδες χρήστες μοιράζονταν τα στοιχεία και τη φωτογραφία του, κατονομάζοντάς τον ως τον ένοχο των επιθέσεων.

Τις τελευταίες ώρες το Twitter έχει γεμίσει με απολογητικά tweets προς την οικογένεια και επικρίσεις για το πόσο βιαστικά μεταδόθηκαν ονόματα και φωτογραφίες.

Νωρίτερα, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στη New York Post με «πιθανούς υπόπτους» -οι ίδιες που λίγες ώρες νωρίτερα είχαν δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες Reddit και 4Chan- αποδείχθηκε ότι δεν απεικόνιζαν τους δράστες των επιθέσεων.

Τώρα, ο 17χρονος Σαλάχ Μπαρχούν, ένας από τους άνδρες που αναγνωρίστηκε στη φωτογραφία, δηλώνει ότι φοβάται για τη ζωή του.

Μόλις ανακοινώθηκε η ταυτότητα των υπόπτων, οι ιστοσελίδες δήλωσαν ότι τα στοιχεία που αφορούν άλλα άτομα θα σβηστούν. Η προσοχή έπεφτε τώρα στη συμπεριφορά των «κυβερνο-ντετέκτιβ».

Όπως ανέφερε χρήστης του Reddit, «έγινε επίκεντρο» μιας συνεχούς διαδικασίας, στη διάρκεια της οποίας άνθρωποι γίνονταν δαχτυλοδειχτούμενοι και έπεφταν θύματα εικασιών.

«Τα αναξιόπιστα «στοιχεία» του κοινού και η αδηφάγα επιθυμία των μέσων ενημέρωσης για νέες πληροφορίες αποδείχθηκαν ένα αηδιαστικό μείγμα. Ας μην το κάνουμε ποτέ ξανά αυτό» τόνισε ο χρήστης DarrenGray.

To FBI είχε και το ίδιο προειδοποιήσει. Όταν δημοσίευσε τις φωτογραφίες των υπόπτων, είπε: «Αυτές οι φωτογραφίες είναι οι μόνες τις οποίες το κοινό πρέπει να κοιτάζει για να μάς βοηθήσει. Οι άλλες φωτογραφίες δεν πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστες. Στρέφουν χωρίς λόγο την προσοχή του κοινού προς λάθος κατευθύνσεις και φορτώνουν με άχρηστη δουλειά τις δυνάμεις της τάξης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024