Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνελήφθη 38χρονος για υπόθαλψη των δραστών της Μανωλάδας

Συνελήφθη 38χρονος για υπόθαλψη των δραστών της Μανωλάδας

Στην σύλληψη ενός ατόμου για υπόθαλψη εγκληματία προχώρησε η αστυνομία μετά το πρωτοφανές περιστατικό πυροβολισμού εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας από τους επιστάτες του κτήματος. Ο συλληφθείς είχε φιλοξενήσει για κάποιες ώρες δύο από τους τρεις καταζητούμενους. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας εκ των αλλοδαπών που τραυματίσθηκαν, στον εισαγγελέα ο ιδιοκτήτης του κτήματος. Εντολή Βρούτση για ελέγχους του ΣΕΠΕ στην περιοχή. Συγκλονιστικές οι εικόνες από την Μανωλάδα...

Επτά αλλοδαποί εργάτες εξακολουθούν να νοσηλεύονται – ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση- στα νοσοκομεία του Πύργου και της Πάτρας, φέροντας τραύματα από τους πυροβολισμούς που δέχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του Πύργου νοσηλεύονται τέσσερα άτομα, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι είναι ελαφρά τραυματισμένοι και παραμένουν για προληπτικούς λόγους.

Οι έρευνες

Όσον αφορά τις έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των τριών Ελλήνων που εμπλέκονται στην υπόθεση του τραυματισμού των αλλοδαπών εργατών, συνελήφθη στην περιοχή της Πηνείας ένας 38χρονος, εναντίον του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 38χρονος φιλοξένησε το βράδυ της Τετάρτης για κάποιες ώρες δύο από τους τρεις ‘Ελληνες που αναζητούνται, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στην Αστυνομία.

Επίσης, η Αστυνομία εξακολουθεί να λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή για την αποφυγή τυχόν νέων επεισοδίων.

Στο μεταξύ, σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στη Νέα Μανωλάδα, αλλοδαποί εργάτες από το Μπαγκλαντές που τραυματίστηκαν καταθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες. Όπως αναφέρουν, χθες το απόγευμα περίμεναν να πληρωθούν, αλλά αντί να πάρουν χρήματα, οι εκπρόσωποι του εργοδότη τούς ζήτησαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Όταν οι εργάτες αρνήθηκαν, τότε οι Έλληνες άρχισαν να τους πυροβολούν. Σύμφωνα, πάντα, με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, ο εργοδότης τούς οφείλει δεδουλευμένα έξι μηνών.

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης, όταν περίπου 200 εργάτες στα φραουλοχώραφα συγκεντρώθηκαν, για να ζητήσουν τα δεδουλευμένα. Οι τρεις επιστάτες τους απάντησαν αρνητικά και τους είπαν να επιστρέψουν στα χωράφια, όμως οι αλλοδαποί αρνήθηκαν. Στην συνέχεια, οι επιστάτες έφυγαν και επέστρεψαν μετά από λίγο με κυνηγετικά όπλα, με τα οποία άνοιξαν πυρ κατά των αλλοδαπών, τραυματίζοντας 28 άτομα.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες του βίντεο που μετέδωσε στο δικτυακό της τόπο και στο YouTube η εφημερίδα Καθημερινή, στο οποίο εμφανίζονται οι τραυματίες μετανάστες λίγα λεπτά μετά από τους πυροβολισμούς που δέχτηκαν:

Το πρωτοφανές επεισόδιο έρχεται ως κορωνίδα στην πολύχρονη ατιμωρησία φαινομένων απάνθρωπης εκμετάλλευσης εργατών γης στην περιοχή. Έχει, δε, προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν κινήσεις υπέρ της εφαρμογής μποϊκοτάζ στις φράουλες της Μανωλάδας.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 και στο Mega, το πρωί της Πέμπτης, τόνισε ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία που δρα με αυτόν τον τρόπο. Επισήμανε, δε, ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι καν από την περιοχή, αλλά από την Αθήνα, ενώ έχει έδρα στον Λάππα Αχαΐας, δηλαδή εκτός ορίων του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Την άποψη αυτή αντέκρουσε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσσα Παναγιωτάρα. Τόσο στην Παλιά, όσο και στη Νέα Μανωλάδα υπάρχουν μεγαλοφραουλάδες που εκμεταλλεύονται μετανάστες, δεν είναι μόνο ένας εργοδότης που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, είπε.

Κανείς δεν ελέγχει σε ποια κατάσταση εργάζονται ή διαβιούν οι μετανάστες, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «εργασιακό σκλαβοπάζαρο». Ζητάμε ελέγχους αλλά δεν γίνονται, γιατί -όπως μας λένε από την επιθεώρηση εργασίας- δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις αυτές, αφού η πρόσβαση απαγορεύεται.

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης οι απλήρωτοι μετανάστες συγκρούστηκαν με νέους εργάτες γης που είχε προσλάβει ο επιχειρηματίας και για τον λόγο αυτό επενέβησαν οι επιστάτες, πυροβολώντας.

Τα χρήματα που τούς οφείλονται διεκδίκησαν περίπου 200 μετανάστες, εκ των οποίων -τουλάχιστον- 29 νοσηλεύονται με τραύματα από σκάγια. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρχουν κι άλλοι που έχουν τραυματιστεί αλλά κρύβονται από φόβο.

Οι τρεις επιστάτες κρύβονται, πιθανότατα για να παρέλθει η ισχύς του αυτόφωρου, ενώ συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των χωραφιών.

Από τους 29 μετανάστες, τρεις νοσηλεύονται στο Ρίο με τραύματα στο θώρακα, ενώ τέσσερις άλλοι νοσηλεύονται στον Πύργο, επίσης με τραύματα στο θώρακα. Πρόκειται για τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Πάντως, σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Παναγιώτη Ευσταθίου κανένας από τους 29 μετανάστες δεν διατρέχει κίνδυνο.

Έλεγχοι του ΣΕΠΕ

Ο υπουργός Εργασίας, Γι­άν­νης Βρούτσης, έδωσε κατεπείγουσα εντολή στον ειδικό γραμμα­τέα ΣΕΠΕ Μιχάλη Κανδαράκη να στείλει στην περιοχή κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Σε μήνυμά του ο υπουργός αναφέρει: «Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση.

» Η νομιμότητα στην αγορά εργασίας και η τήρηση των νόμων είναι αδιαπραγμάτευτη.

» Άλλωστε, έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα.

» Ήδη, με εντολή μου, επιλαμβάνεται του θλιβερού περιστατικού η Επιθεώρηση Εργασίας.

» Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να αναμιχθεί στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η οικονομική αστυνομία».

Επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της την άμεση απόδοση ευθυνών η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος.

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι «στη Μανωλάδα και ειδικότερα στις καλλιέργειες φράουλας έχει δημιουργηθεί ένα εργασιακό καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου» και ζητά την τιμωρία «όσων ‘στραγγαλίζουν’ ακόμη και τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και βουλιάζουν με την εισφοροδιαφυγή τα ασφαλιστικά ταμεία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024