Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Είτε εν ζωή είτε νεκρή, η Θάτσερ εξάπτει τα πολιτικά πάθη στη Βρετανία

Είτε εν ζωή είτε νεκρή, η Θάτσερ εξάπτει τα πολιτικά πάθη στη Βρετανία

Εδώ και μια εβδομάδα -και τουλάχιστον ως την κηδεία της την Τετάρτη στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου- η Μάργκαρετ Θάτσερ για μία ακόμη φορά έχει εξάψει τα πάθη, επαναφέροντας τη Βρετανία στη δεκαετία του ΄80, όταν η Σιδηρά Κυρία επικρατούσε απόλυτα στην πολιτική σκηνή της χώρας. Πάρτι οργής για την πρώην πρωθυπουργό από τη μια, κηδεία με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία από την άλλη.

Εδώ και μια εβδομάδα -και τουλάχιστον ως την κηδεία της την Τετάρτη στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου- η Μάργκαρετ Θάτσερ για μία ακόμη φορά έχει εξάψει τα πάθη, επαναφέροντας τη Βρετανία στη δεκαετία του ΄80, όταν η Σιδηρά Κυρία επικρατούσε απόλυτα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο βιογράφος της Τζον Κάμπελ είχε χαρακτηρίσει την Βρετανίδα πρωθυπουργό «το πιο αγαπητό και το πιο μισητό, το πιο λατρεμένο και το πιο απαξιωμένο δημόσιο πρόσωπο του 20ού αιώνα». Όσα συνέβησαν μετά την ανακοίνωση του θανάτου φαίνεται ότι δικαιώνουν το σκέλος του χαρακτηρισμού για το «μισητό πρόσωπο».

Η έκταση των αντιδράσεων στον θάνατό της δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, τίμησε στο Κοινοβούλιο τη μνήμη μίας «εξαιρετικής γυναίκας», της κόρης του μπακάλη που έγινε βαρόνη του Κέστεβεν και «έσωσε τη χώρα» από την παρακμή. Αλλά ταυτόχρονα, τροφοδότησε τη διαμάχη αποφασίζοντας να γίνει επίσημη κηδεία σαν αυτή που έγινε για την Νταϊάνα και στην βασιλομήτορα.

Σε δημοσκόπηση της ComRes για τους Times, το 60% των Βρετανών δεν εγκρίνουν τις δαπάνες της κηδείας που θα ανέλθουν σε 10 εκατομμύρια στερλίνες. Πόσο μάλλον όταν αφορά μία ορκισμένη εχθρό του κράτους πρόνοιας.

Σε κάθε περίπτωση, η οργή των θυμάτων της «πασιονάριας των προνομίων», όπως την αποκαλούσε ο Ντένις Χίλι του Old Labour, θα είναι παρούσα την Τετάρτη πίσω από τους εκκλησιαστικούς ύμνους και τις μελωδίες της κηδείας.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι στο κύμα αναβίωσης της αμφισβήτησης εντάσσονται και χιλιάδες νέοι Βρετανοί, που γεννήθηκαν μετά την εποχή Θάτσερ, αλλά απορρίπτουν το κοινωνικό μοντέλο που προώθησε.

Αυτοί ανέβασαν στις πρώτες θέσεις του χιτ παρέιντ της εβδομάδας που πέρασε το τραγούδι «Ding Dong! The witch is dead! (Ντιν Ντονγκ, η μάγισσα πέθανε—το τραγούδι είναι από τον «Μάγο του Οζ») και οργανώνουν για την Τετάρτη πάρτι στο Facebook υπό τον τίτλο «Στα τσακίδια, Μάγκι».

Επίσημη κηδεία για τη Θάτσερ

Σε κάθε περίπτωση στην κηδεία θα δώσει το παρόν σύσσωμη η κυβέρνηση της Βρετανίας, ακόμη και κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι.

Περί τους 700 στρατιωτικούς των τριών όπλων θα αναπτυχθούν κατά μήκος της πομπής του φερέτρου που θα είναι καλυμμένο με την σημαία και θα είναι τοποθετημένο σε κιλλίβαντα πυροβόλου που θα σύρεται από έξι άλογα. Ανάμεσά τους, νεπαλέζοι στρατιώτες Γκούρκας και αλεξιπτωτιστές που δοξάστηκαν στο μεγάλο στρατιωτικό γεγονός της πρωθυπουργίας της, τον πόλεμο των Φόκλαντς.

Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει κινητοποιηθεί για την επιχείρηση True Blue από τον φόβο εχθρικών δημοσίων εκδηλώσεων.

Σε ένα πρώτο δείγμα εκδηλώσεων αποστροφής, στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης επικριτές της Θάτσερ δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να γυρίσουν την πλάτη τους την ώρα που θα περνά το φέρετρο.

Δύο χιλιάδες προσκεκλημένοι θα παραστούν στην τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Σύσσωμη η βρετανική κυβέρνηση και πρώην πρωθυπουργοί θα είναι παρόντες. Από τις τάξεις των βαρόνων των Τόρις θα παραστούν ο λόρδος Χεζελτάιν και ο λόρδος Χάου, που πρωτοστάτησαν στην εκδίωξη της Θάτσερ το 1990.

Παρούσα θα είναι και η βασίλισσα Ελισάβετ που έχει παραστεί και στην κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, το 1965, ο οποίος κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία η Μάργκαρετ Θάτσερ ήθελε να συρρικνώσει σε μία κοινή αγορά, δεν έχουν ενημερώσει ακόμη όλες για τα πρόσωπα που θα τις εκπροσωπήσουν. (Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος).

Πάντως, οι δύο μεγάλοι συμπρωταγωνιστές που την συντρόφευσαν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Χέλμουτ Κολ, δεν θα έρθουν στο Λονδίνο επικαλούμενοι λόγους υγείας. Το ίδιο και η Νάνσι Ρίγκαν, η χήρα του μεγάλου της συμμάχου, του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Στην κηδεία θα παραστούν ακόμη και διασημότητες, όπως η ηθοποιός Τζόαν Κόλινς (από τη «Δυναστεία»), η ντέιμ Σίρλεϊ Μπάσεϊ, ο λόρδος Άντριου Λόιντ Βέμπερ, δημιουργός επιτυχημένων μιούζικαλ, αλλά και η δημιουργός των γνωστών τσαντών που συμπλήρωναν την γκαρνταρόμπα της Θάτσερ, Άνια Χίντμαρτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024