Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές κάνουν οι άνθρωποι όταν πίνουν αλκοόλ

Πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές κάνουν οι άνθρωποι όταν πίνουν αλκοόλ

Οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά τις ημέρες που πίνουν επίσης αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.

Οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά τις ημέρες που πίνουν επίσης αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.

«Οι διατροφικές επιλογές αλλάζουν τις ημέρες που οι άνθρωποι πίνουν και αλλάζουν προς μια ανθυγιεινή κατεύθυνση, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες», εξηγεί η Δρ Ροσαλιντ Μπρέσλοου, επιδημιολόγος Διατροφής στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση του Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό.

Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δίνουν τους ανθρώπους την ευκαιρία να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι τις ημέρες που αποφασίζουν να πιουν κάτι παραπάνω.

Σε παλαιότερη μελέτης της, η Δρ Μπρέσλοου είχε διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που πίνουν τείνουν να έχουν γενικά χειρότερη διατροφή, συγκριτικά με εκείνους που πίνουν λιγότερο. Στην παρούσα έρευνα, μελέτησε τα διατροφικά σχήματα των εθελοντών, τις ημέρες που έπιναν και τις ημέρες που απείχαν του αλκοόλ.

Αξιοποιώντας στοιχεία από μεγάλη αμερικανική μελέτη για την υγεία και τον τρόπο ζωής, της περιόδου 2003-2008, η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις που είχαν δώσει 1.800 άτομα δύο διαφορετικές ημέρες σε διάστημα δέκα ημερών, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ και μη. Όταν οι συμμετέχοντες είχαν πιει, είχαν καταναλώσει κατά μέσο όρο δύο με τρία αλκοολούχα ποτά, κυρίως μπίρα και κρασί.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τις ημέρες χωρίς αλκοόλ, οι άνδρες κατανάλωναν περίπου 2.400 θερμίδες, και οι γυναίκες 1.700 κατά μέσο όρο. Όταν έπιναν, οι άνδρες έπαιρναν επιπλέον 400 θερμίδες και οι γυναίκες 300.

Για τις γυναίκες, οι επιπλέον θερμίδες αιτιολογούνταν από το ίδιο το αλκοόλ, αλλά για τους άνδρες οι 100 με 200 προέρχονταν από το φαγητό.

Επίσης, το είδος των τροφίμων που κατανάλωναν οι εθελοντές και όχι μόνο η ποσότητα, άλλαζε τις ημέρες που έπιναν. Για παράδειγμα, οι άνδρες και οι γυναίκες κατανάλωναν 9% περισσότερα λιπαρά όταν έπιναν αλκοόλ. Οι άνδρες ανέφεραν ότι έτρωγαν επίσης περισσότερες πατάτες και κρέας τις ημέρες που έπιναν αλκοόλ, ενώ άνδρες και γυναίκες έπιναν λιγότερο γάλα.

Η Δρ Μπρέσλοου πιστεύει ότι αυτή η τροποποίηση της διατροφής εξηγείται εν μέρει από το κοινωνικό γεγονός που δίνει την αφορμή για κατανάλωση αλκοόλ και συχνά περιλαμβάνει λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές, ή οι άνθρωποι απλώς γίνονται περισσότερο παρορμητικοί όταν πίνουν και δεν μπορούν να σταματήσουν να τσιμπολογούν.

Αν και οι διατροφικές επιλογές τείνουν να πηγαίνουν προς μια λιγότερο υγιεινή κατεύθυνση τις ημέρες που πίνουμε, «δεν μπορούμε πάντως να πούμε ότι οι εθελοντές λόγω των περισσότερων θερμίδων πήραν βάρος, διότι αυτό δεν συνέβη», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

Εξάλλου, οι ερευνητές δεν είχαν στοιχεία για το είδος της διατροφής που έκαναν οι συμμετέχοντες τις υπόλοιπες ημέρες τις εβδομάδας, και ενδεχομένως να προσπαθούσαν να αντισταθμίσουν μια ημέρα διατροφικής παρεκτροπής και αλκοόλ με πιο συγκρατημένες επιλογές τον υπόλοιπο καιρό.

health.in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024