Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας αιώνας παραγωγής αυτοκινήτων για το εργοστάσιο της ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη

Ένας αιώνας παραγωγής αυτοκινήτων για το εργοστάσιο της ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη

Το βρετανικό εργοστάσιο που φιλοξένησε το πρώτο Mini και συνεχίζει να κατασκευάζει ΜΙΝΙ, κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας.

Μπορεί η νέα γενιά του ΜΙΝΙ Ηatchback η οποία αναμένεται να περάσει στην παραγωγή από τα τέλη του 2013, να χαρακτηρίζεται -δίκαια- ως η τρίτη γενιά του μοντέλου, μετά την αναβίωση της φίρμας από την BMW, μόνο που αυτός ο αριθμητικός προσδιορισμός, δεν φαίνεται να… ισχύει για το εργοστάσιο που θα φιλοξενήσει την κατασκευή της και το οποίο φέτος κλείνει τα 100 χρόνια λειτουργίας.

Ο λόγος για το βρετανικό εργοστάσιο της ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1913 κατασκευάζοντας αυτοκίνητα, με τον ρυθμό των μόλις είκοσι μονάδων την εβδομάδα.

Εκατό χρόνια μετά, ο παραγωγικός απολογισμός του εργοστασίου είναι 11,65 εκατομμύρια αυτοκίνητα από 14 διαφορετικές φίρμες μεταξύ των οποίων και η αρχετυπική Mini ενώ στις γραμμές παραγωγής του έχουν απασχοληθεί συνολικά περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Στις εποχές της μεγάλης δόξας του εργοστασίου αλλά και της ευρωπαϊκής παραγωγής αυτοκινήτων, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, απασχολούνταν σε αυτό 28.000 εργαζόμενοι.

Πλέον, το εργοστάσιο που από το 2001 ανήκει εξολοκλήρου στον όμιλο BMW, κατασκευάζει τα μοντέλα της ΜΙΝΙ Hatchback, Convertible, Clubman, Clubvan, Roadster και Coupé με ρυθμό 900 μονάδων ημερησίως απασχολώντας 3.700 εργαζόμενους.

auto.in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024