Ο πλανόδιος πωλητής τσιγάρων Άντελ Χάντρι που αυτοπυρπολήθηκε την Τρίτη στην Τύνιδα υπέκυψε στα βαριά τραύματά του, ανακοινώθηκε από το κέντρο όπου νοσηλεύονταν.

«Κατέληξε σήμερα στις 05.30′ το πρωί (06.30′ ώρα Ελλάδος) από επιπλοκές των βαριάς μορφής εγκαυμάτων που έφερε», δήλωσε ο υπεύθυνος.

Ο 27χρονος Άντελ Χάντρι αυτοπυρπολήθηκε στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, στο κέντρο της Τύνιδας. Λίγα δευτερόλεπτα πριν από την πράξη του φώναξε «Ιδού, η νέα γενιά που πουλάει τσιγάρα, ιδού, η ανεργία! Ο Θεός είναι μεγάλος!».

Η κίνησή του αυτή ήταν άκρως συμβολική, καθώς η εξέγερση στην Τυνησία στο τέλος του 2010, η πρώτη της Αραβικής Άνοιξης, άρχισε με την αυτοπυρπόληση στο Σίντι Μπουζίντ του νεαρού οπωροπώλη Μοχάμεντ Μπουαζίζι, απελπισμένου από την ανεργία, την ανέχεια και τις διώξεις της αστυνομίας.

Η φτώχεια και η ανεργία ήταν από τις βασικές αιτίες της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Δύο χρόνια μετά, η τυνησιακή οικονομία παραμένει ασθενική και η πολιτική κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ασταθής.

Εν τω μεταξύ, η νέα κυβέρνηση υπό τον ισλαμιστή Αλί Λάραγεντ αναμένεται την Τετάρτη να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Συντακτικής Συνέλευσης.

Ο Λάραγεντ, του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, της μεγαλύτερης δύναμης της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι προτίθεται να ολοκληρώσει την αποστολή του πριν από τα τέλη του έτους θέτοντας τέρμα στο πολιτικό αδιέξοδο και διασφαλίζοντας τις συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό