Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μαύρος ή άσπρος καπνός; Δείτε ζωντανή εικόνα από το Βατικανό

Κορυφώνεται η αγωνία εν αναμονή του αποτελέσματος των απογευματινών ψηφοφοριών του Κονκλαβίου για την εκλογή του νέου προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί έχουν συρρεύσει στην Αγία Έδρα περιμένοντας να δουν εάν θα είναι άσπρος ή μαύρος ο καπνός που θα βγει από την Καπέλα Σιστίνα. Ζωντανή εικόνα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Κορυφώνεται η αγωνία εν αναμονή του αποτελέσματος των απογευματινών ψηφοφοριών του Κονκλαβίου για την εκλογή του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί έχουν συρρεύσει στην Αγία Έδρα περιμένοντας να δουν εάν θα είναι άσπρος ή μαύρος ο καπνός που θα βγει από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα.

Εάν και αυτή η ψηφοφορία είναι ατελέσφορη, οι καρδινάλιοι θα επιστρέψουν στα διαμερίσματα της Αγίας Μάρθας μετά τη λειτουργία του εσπερινού και το βλέμμα θα στραφεί στις ψηφοφορίες της Πέμπτης.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Ο καπνός είναι προκαθορισμένο να βγαίνει στις 13:00 και 20:00 (ώρα Ελλάδος) από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, όπου παραμένουν αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο οι 115 «πρίγκιπες» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ωστόσο, εάν ο ποντίφικας εκλεγεί νωρίτερα (στην πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες που διεξάγονται κάθε φορά), ο καπνός δεν θα «περιμένει» τα δύο σταθερά «ραντεβού», και θα βγει άμεσα για να ηχήσουν στη συνέχεια χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Ρώμης.

Τότε το Κονκλάβιο θα έχει καταλήξει στον καρδινάλιο που θα ανέβει στην Καθέδρα του ποντίφικα και θα γίνει ο νέος πνευματικός ηγέτης σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο μετά την παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ’.

Σε λίγη ώρα, ο επικεφαλής του Κονκλαβίου θα βγει στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου για να αναγγείλει το «Habemus Papam» και να ανακοινώσει ποιος είναι ο νέος Πάπας, ο οποίος θα δώσει την πρώτη του ευλογία στους πιστούς και θα διαλέξει και το όνομα με το οποίο θα ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας.

Αν και δεν υπάρχει καμία απολύτως επαφή με τους καρδινάλιους και όσους εργάζονται μέσα στην Σιστίνα, σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου οι πιθανότητες των θεωρούμενων ως επικρατέστερων μειώνονται και μπορεί να ευνοηθούν τυχόν νέα ονόματα που εκπροσωπούν συμβιβαστικές λύσεις.

Ο Ιταλός αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου Άντζελο Σκόλα θεωρείτο μεγάλο φαβορί μέχρι να ανοίξει η πύλη στο παρεκκλήσι. Διέρρεε η πληροφορία ότι είχε ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 55 σε σύνολο 77 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή νέου Πάπα.

Σήμερα, όμως, αναλυτές τονίζουν ότι η πορεία του προς το παπικό αξίωμα μπορεί να έχει αμφισβητηθεί από εκλέκτορες που τον θεωρούν υπερβολικά «πολιτικοποιημένο», λόγω της παρελθούσας συμμετοχής του στην ιταλική εκκλησιαστική οργάνωση Comunione e Liberazione.

Ο 64χρονος αντίπαλός του Οντίγιο Σέρερ, παρά την τεράστια απόσταση της πατρίδας του από την Ρώμη, φέρεται να υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του εσωτερικού διοικητικού μηχανισμού του Βατικανού, τον οποίο εξάλλου γνωρίζει καλά: είναι μέλος της επιτροπής ελέγχου της τράπεζας της Αγίας Έδρας, της Ior.

Ένα «αουτσάιντερ» είναι ο Μεξικανός Φρανσίσκο Ρόβλες Ορτέγα, 64 ετών. Είναι αρχιεπίσκοπος στην Γκουανταλαχάρα και φαίνεται πως άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στις συναναστροφές του στη Ρώμη πριν αρχίσει το Κονκλάβιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024