Σε συντονισμό για λιτότητα «φιλική στην ανάπτυξη» στοχεύει η Σύνοδος Κορυφής
Την ενίσχυση των δημοσιονομικών, την ομαλοποίηση στην πιστωτική αγορά και τη μείωση της ανεργίας θέτουν ως προτεραιότητα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων κεντρική θέση κατέχει η λιτότητα αλλά με εφαρμογή που αναφέρεται ως «διαφοροποιημένη και φιλική στην ανάπτυξη» -που στο λεξιλόγιο των κοινοτικών οργάνων σημαίνει περικοπές στις κρατικές δαπάνες παρά φορολογικές αυξήσεις αλλά και αυστηρή πορεία εξυγίανσης στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα πιεστικότερα προβλήματα.
Την ενίσχυση των δημοσιονομικών, την ομαλοποίηση στην πιστωτική αγορά και τη μείωση της ανεργίας θέτουν ως προτεραιότητα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters την Τετάρτη, αναφέρει τα παραπάνω ως στόχο.
Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων κεντρική θέση κατέχει η λιτότητα αλλά με εφαρμογή που αναφέρεται ως «διαφοροποιημένη και φιλική στην ανάπτυξη» -που στο λεξιλόγιο των κοινοτικών οργάνων σημαίνει περικοπές στις κρατικές δαπάνες παρά φορολογικές αυξήσεις αλλά και αυστηρή πορεία εξυγίανσης στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα πιεστικότερα προβλήματα (το «διαφοροποιημένη»).
Το σχέδιο των συμπερασμάτων φωτογραφίζει επίσης την Ιταλία, επισημαίνοντας πως χώρες που βρίσκονται κοντά στην επίτευξη δομικής «ισορροπίας» έχουν το περιθώριο να αυξήσουν δαπάνες με στόχο.
Σημειώνεται επίσης ότι η Πέμπτη θα είναι η «πρεμιέρα» του Νίκου Αναστασιάδη σε Σύνοδο Κορυφής ως πρόεδρος της Κύπρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δυτική Οχθη: Ισραηλινοί έποικοι καταστρέφουν 15 σπίτια Παλαιστινίων σε χωριό κοντά στην Ιεριχώ
- Ουκρανία: 4 νεκροί εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ
- Σουδάν: Παιδί 3 ετών νεκρό και 13 τραυματίες σε πυρκαγιά που σάρωσε καταυλισμό εκτοπισμένων
- Η Βενεζουέλα απωθεί αντάρτες προς την Κολομβία, λέει ο κολομβιανός υπουργός Αμυνας
- Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ρέμα στο Πικέρμι – Καθίζηση στο Πολύγωνο – Διακοπές κυκλοφορίας
- Πέθανε στα 92 του ο ολλανδός συγγραφέας Σέις Νόοτεμποομ