Γυμναστείτε από μικροί για πνευματική οξυδέρκεια διαρκείας
Η ενασχόληση με τη γυμναστική από την παιδική ηλικία συντελεί σε καλύτερη πνευματική κατάσταση στην μετέπειτα ενήλικη ζωή, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Medicine.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Άλεξ Νρέγκαν του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα.
Συγκεκριμένα, είχαν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση από την παιδική ηλικία τούς συμμετέχοντες και σε τακτά χρονικά διαστήματα συνέλεγαν στοιχεία σχετικά με το πόσο συχνά γυμνάζονταν (ομαδικό άθλημα, τρέξιμο, κολύμπι, γυμναστήριο κ.α.), ενώ παράλληλα τους υπέβαλαν σε τεστ μνήμης, προσοχής και μάθησης.
Όσοι είχαν ξεκινήσει να ασκούνται τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές τον μήνα ήδη από την ηλικία των 11 ετών, σε ηλικία πια 50 ετών είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν σωματικά, όταν ήταν παιδιά.
Σύμφωνα με τον Δρ Αλεξ Ντρέγκαν, επικεφαλής των ερευνητών «εφόσον η γυμναστική αποτελεί βασικό παράγοντα του τρόπου ζωής για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης, της καρδιαγγειακής νόσου, του διαβήτη και του καρκίνου, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην δημόσια υγεία για την προαγωγή της σωματικής άσκησης δια βίου ώστε να μειωθεί το ατομικό και κοινωνικό βάρος που συνεπάγονται οι προαναφερόμενες παθήσεις στην ενήλικη ζωή».
Οι ειδικοί γενικά συμβουλεύουν τους ενήλικες να γυμνάζονται τουλάχιστον 150 λεπτά (δυόμιση ώρες) την εβδομάδα.
«Είναι αποδεκτό εξάλλου ότι ένα υγιές σώμα συνεπάγεται ένα υγιή νου. Όμως δεν είναι όλοι ικανοί ή διαθέσιμοι να αφιερώσουν 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα. Ακόμη και γι’ αυτούς πάντως οποιαδήποτε μορφή και ποσότητα γυμναστικής έχει όφελος στην πνευματικής τους κατάσταση μακροπρόθεσμα», υπογραμμίζει ο ερευνητής.
health.in.gr
- Κάτω Αχαΐα: Πυροβόλησε στο κεφάλι νεαρό με αεροβόλο όπλο
- Σαμ Νιλ: Πέθανε ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Jurassic Park»
- Κίνηση στους δρόμους: Ουρές χιλιομέτρων στον Κηφισό – Προβλήματα και στην Αττική Οδό
- Ανάλυση δεδομένων: Η ζέστη σκοτώνει κατά μέσο όρο ένα άτομο το λεπτό σε όλο τον κόσμο
- Ο Κρίστοφερ Νόλαν εκθειάζει τα «Obsession» και «Backrooms»
- Η Αργεντινή θα φορέσει στον ημιτελικό τη φανέλα του ιστορικού αγώνα με την Αγγλία το 1986 (vid)
- Νέα αιματηρή σύγκρουση στο βόρειο Μάλι: Δεκάδες νεκροί στις συγκρούσεις στρατού και τζιχαντιστών στο Σαχέλ
- Συνελήφθη στη Βρετανία η 46χρονη για τον εμπρησμό στη Marfin
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442