Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σκληρή γραμμή από το ΔΝΤ για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου

Σκληρή γραμμή φέρεται να κρατά το ΔΝΤ στις επαφές που πραγματοποιεί στη Λευκωσία υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας. Μάλιστα στη συνάντηση με τον Ν.Αναστασιάδη η τρόικα έθεσε επιτακτικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, της αύξησης του εταιρικού φόρου και της φορολογίας των χρηματοπιστωτικών αλλαγών, αλλά και το «ξέπλυμα χρήματος». Κρίσιμο θέμα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την Λευκωσία να σκέφτεται να ζητήσει από την Ελλάδα κάλυψη μέρους των αναγκών, θέμα που συζήτησαν και οι κεντρικοί τραπεζίτες των δύο χωρών.

Με σκληρή γραμμή εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις επαφές που πραγματοποιεί στη Λευκωσία υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στη δανειακή σύμβαση.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι της τρόικας στις επαφές, και ιδιαίτερα στη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη την Πέμπτη, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, της αύξησης του εταιρικού φόρου από 10% στο 12,5%, την αύξηση στη φορολογία των χρηματοπιστωτικών αλλαγών, αλλά και το «ξέπλυμα χρήματος».

Μάλιστα, καλά ενημερωμένη πηγή διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Κύπρος «καλείται να πληρώσει την αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την ευρωζώνη».

Εξάλλου, η Λευκωσία έχει κάνει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.

Κρίσιμο θέμα είναι και αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κάλυψη μέρους των τραπεζικών αναγκών μέσα από τα κεφάλαια που θα λάβουν ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το θέμα συζητήθηκε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024