Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για προδοσία κατηγορεί η τσεχική Γερουσία τον πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους

Για προδοσία κατηγορεί η τσεχική Γερουσία τον πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους

Η τσεχική Άνω Βουλή παραπέμπει σε δίκη για προδοσία τον απερχόμενο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους, σε μία πρωτοφανή μεν αλλά ευρέως συμβολική κίνηση που καταδεικνύει τη βαθύτατη διαίρεση που έχει προκαλέσει ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης στην τσεχική κοινωνία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί εάν ο Κλάους παραβίασε το Σύνταγμα με σειρά ενεργειών του, ιδίως την άκρως αμφιλεγόμενη χορήγηση αμνηστίας με την οποία μπήκαν στο συρτάρι πολύκροτες δικαστικές έρευνες για διαφθορά και οικονομικές απάτες.

Η τσεχική Άνω Βουλή που ελέγχεται από την αριστερή αντιπολίτευση παραπέμπει σε δίκη για προδοσία τον απερχόμενο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους, σε μία πρωτοφανή κίνηση που καταδεικνύει τη βαθύτατη διαίρεση που έχει προκαλέσει ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης στην τσεχική κοινωνία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας καλείται να αποφανθεί εάν ο Κλάους παραβίασε το Σύνταγμα με σειρά ενεργειών του, ιδίως την άκρως αμφιλεγόμενη χορήγηση αμνηστίας με την οποία μπήκαν στο συρτάρι πολύκροτες δικαστικές έρευνες για διαφθορά και οικονομικές απάτες.

Η Άνω Βουλή ψήφισε με 38 ψήφους υπέρ έναντι 30 κατά για την παραπομπή του Βάτσλαβ Κλάους στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης.

Πρόκειται για μια δραματική, αλλά ευρέως συμβολική τιμωρία για τον ευρωσκεπτικιστή προέδρο, όπως επισημαίνει το Reuters, που έρχεται κυρίως να πλήξει την υστεροφημία του δεξιού πολιτικού που έχει εξοργίσει σε πολλές περιπτώσεις τις ευρωπαϊκές ηγεσίες με τις ευρωσκεπτικιστικές του θέσεις.

Η χειρότερη ποινή για τον Κλάους εφόσον κριθεί ένοχος θα ήταν η αποπομπή από το προεδρικό αξίωμα, όμως η προεδρική του θητεία λήγει επίσημα την Πέμπτη. Πέραν αυτού κινδυνεύει με την απώλεια της προεδρικής σύνταξης και την αφαίρεση του δικαιώματος να διεκδικήσει πολιτικό αξίωμα στο μέλλον.

Η αμνηστία που χορήγησε ο Κλάους τον Ιανουάριο προκάλεσε την οργή πολλών Τσέχων, καθώς τερμάτισε τη δίωξη πολλών ατόμων που τελούσαν υπό δικαστική έρευνα για οικονομικά εγκλήματα όπως υπεξαίρεση -«καυτό» μέτωπο σε μία χώρα όπου η διαφθορά και οι οικονομικές απάτες κυριαρχούν επί χρόνια στην πολιτική συζήτηση.

Οι γερουσιαστές κατηγορούν, επίσης, τον Κλάους ότι αγνόησε το Σύνταγμα αρνούμενος να επικυρώσει ευρωπαϊκές Συνθήκες. Στις κατηγορίες περιλαμβάνεται η συνολική άρνηση του Κλάους να κυρώσει το σχέδιο για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), παρόλο που είχε προηγηθεί η έγκριση του Κοινοβουλίου (απόφαση που τελικά δεν εμπόδισε τη σύσταση του ESM).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024