Μονάδα κατά της παράνομης αλιείας δημιουργεί η… Interpol
Η Interpol, η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, δημιουργεί ειδική μονάδα για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας, η οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σήμερα γύρω στο ένα πέμπτο των αλιευμάτων παγκοσμίως.
Η Interpol, η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, δημιουργεί ειδική μονάδα για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας, η οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σήμερα γύρω στο ένα πέμπτο των αλιευμάτων παγκοσμίως.
Η νέα υπηρεσία, με την ονομασία Project Scale (λογοπαίγνιο με τη λέξη scale που σημαίνει «κλίμακα» αλλά και «λέπι») εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Λιόν της Γαλλίας, σε μια εξέλιξη που χαιρέτισε η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη.
Διαβάστε επίσης:
- Πρόταση αλλαγών στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική για να σωθούν τα ψάρια
- «Έξυπνα δίχτυα» και κάμερες ζητά η Κομισιόν για να σωθούν τα ψάρια\
Η υπηρεσία υπάγεται στο πρόγραμμα περιβαλλοντικού εγκλήματος της Interpol. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του προγράμματος Ντέιβιντ Χίγκινς, υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι το οργανωμένο έγκλημα δραστηριοποιείται και στη μαύρη αγορά αλιείας.
«Όπου υπάρχει η δυνατότητα να βγάλει κανείς χρήματα θα υπάρχουν και εγκληματίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη βιομηχανία» είπε.
Το μέγεθος του προβλήματος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. σύμφωνα όμως με μια έρευνα του 2009 η παράνομη αλιεία αντιστοιχεί γύρω στο ένα πέμπτο του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί σε 11 έως 26 εκατομμύρια τόνους ψαριών το χρόνο, αξίας 10 έως 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, η παράνομη αλιεία ενοχοποιείται για επιπτώσεις όχι στους πληθυσμούς των ψαριών στις θάλασσες αλλά και στις τοπικές οικονομίες. Στη Σομαλία, για παράδειγμα, πολλοί ψαράδες στράφηκαν στην πειρατεία όταν οι παράνομοι αλιείς κατέστρεψαν τις βάρκες τους.
Το πρόβλημα πάντως φαίνεται τώρα να τραβά την προσοχή των κυβερνήσεων. Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) κατονόμασε φέτος δέκα χώρες στις οποίες η παράνομη αλιεία είναι εκτεταμένη, ενώ η ΕΕ είχε προειδοποιήσει πέρυσι να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις εναντίον οκτώ χωρών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- LIVE: ΑΕΚ – Ρίτας Βίλνιους
- Ημέρα της Νίκης: Ο Τομ Χανκς επιστρέφει στο μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Το μήνυμα του
- Φτώχεια και κλιματική κρίση: Ο θανατηφόρος συνδυασμός στην Ευρώπη
- ΑΕΚ: Η 12άδα που επέλεξε ο Σάκοτα για τον τελικό του BCL με τη Ρίτας
- Κατάμεστο το ΟΑΚΑ για τους Metallica: Μια εκρηκτική βραδιά στην Αθήνα με το απόλυτο metal παραλήρημα
- Οι Metallica στην playlist του τρόμου: Aπό τα δωμάτια βασανιστηρίων στις υπηρεσίες του Χέγκσεθ
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-3 σετ: Νίκη στην Πυλαία οι «πράσινοι» και δεύτερο σερί πρωτάθλημα (vids)
- Κοινωνικός Τουρισμός: Πώς θα δείτε εάν είστε δικαιούχος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442